Děčínské muzeum zve návštěvníky na obří výstavu Cesta do pravěku aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

19. červenec 2021 14:51

V děčínském oblastním muzeu je připravená velká výstava s pravěkou tématikou. Jmenuje se Cesta do pravěku aneb Ve stopách Zdeňka Buriana. Od smrti toho známého malíře pravěkého života letos uplynulo 40 let.

Expozice představí jednak víc než 150 jeho obrazů a ilustrací pravěkých zvířat, jednak také různé zkameněliny a kosterní pozůstatky. V sobotu 17. července navíc muzeum uspořádalo dětský pravěký den, návštěvníci tak mohli formou zábavných her poznat pravěký život.

Zábavné odpoledne začalo honbou za dinosaury ukrytými ve skalce na nádvoří muzea. Děti si také mohly na pískovišti zahrát na archeology – s lopatkou a štětcem odkrývaly kostru Tyranosaura Rexe nebo zkamenělého trilobita.

Většina účastníků zábavného odpoledne si nenechala ujít novou výstavu inspirovanou historií naší planety.

„Bude se to procházet chronologicky – od té nejstarší doby až do té téměř současnosti, do čtvrtohor,“ vysvětluje kurátor výstavy Tomáš Mika a pokračuje: Jsou tu stoličky mamuta srstnatého, zuby nosorožce srstnatého, stejně tak mamutí kel, který byl nalezený při rozšiřování loděnice v Křešicích.“

K vidění je tu víc než 150 obrazů. „Asi to nejzajímavější je ve třetí místnosti – v katastru Děčína, v Bechlejovicích, byly v 19. století nalézány fosilie – náš přední paleontolog, Zdeněk Vlastimil Špinar, tam objevil třetihorní žáby,“ popisuje Mika.

Kromě obrazů, modelů a zkamenělin je možné si v prostorách výstavy vyzkoušet třeba jeskynní malby nebo vidět, jak se vyvíjel člověk – od jeho nejstarších předků po současnost.

Děčínské muzeum připravilo velkou výstavu s názvem Cesta do pravěku aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

Celá výstava je poctou našemu asi nejznámějšímu malíři, který se tématu pravěku věnoval, Zdeňku Burianovi. „On vlastně jako první tomu dal tu, řekněme, vědeckou rekonstrukci,“ dodává Mika.

Na výstavě je možné vidět jak Burianova díla, tak malby jeho současných pokračovatelů.

„Ta výstava s těmi obrazy, jak jsou srovnané, je výborná edukační věc pro základní školy. Na podzim oslovíme učitele ze škol v Děčíně s tím, aby sem s dětmi přišli, protože je lepší, když se na to podívají v muzeu, než když to budou číst v knížce,“ dodává ředitel muzea Vlastimil Pažourek.

Cesta do pravěku bude v děčínském muzeu k vidění do konce letošního roku.

Spustit audio

Související