Opatření kvůli koronaviru se dotkla lázeňské péče. Lázně dočasně končí a opouštějí je poslední klienti

10. duben 2020

České lázeňství se kvůli dopadům epidemie koronaviru potýká s velkým propadem tržeb.

Vláda lázním zakázala přijímat nové pacienty - a zařízení se v těchto dnech úplně vyprazdňují. Například dnes opouštěj poslední klienti i lázně Teplice.

„V tomto období jsme obvykle provoz téměř regulovali, protože se sem doslova hrnuli samoplátci a my jsme potřebovali doléčovat lidi po operacích. Teď je budova opuštěná,“ říká obchodní ředitelka teplických lázní Yveta Slišková.

Lázeňský dům Beethoven dnes opouští posledních patnáct klientů. „Když tady nemáme klienty, provozní personál je doma na takzvané překážce. Nemůžeme ale zastavit například čerpání pramenů, někdo musí pracovat v obchodním oddělení a komunikovat s klienty. Těm teď jde o květnové pobyty, ptají se, kdy bude provoz obnoven, nebo stornují, musíme platit faktury,“ popisuje Yveta Slišková, co se teď v lázních děje.

 „Touto dobou jsme mívali na sedm stovek klientů, teď jich je tu patnáct,“ dodává. Platnost poukazů na lázeňskou péči po operacích je tři měsíce a nedá se prodloužit, protože terapeutické účinky má léčba právě v tom konkrétním období.

„U samoplátců jsme registrovali přes 570 zrušených pobytů. Klienti si zatím nezamlouvali jiné termíny, protože není zřejmé, uzavírá obchodní ředitelka.

Nouzový stav zatím trvá do konce dubna, kdy budou moct otevřít lázně, není jasné.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související