Olga Fikotová – olympijská vítězka v hodu diskem z Mostu

14. červen 2024

I když začala Olga Fikotová s atletikou až ve 22 letech, vyhrála olympiádu. Rodná země ji přesto zatratila. Zamilovala se totiž do Američana.

Olga Fikotová, která se narodila v roce 1932 v Mostě, byla všestrannou sportovkyní. Hrála košíkovou i házenou. Jako členka basketbalového družstva dospělých získala v roce 1954 stříbro na mistrovství Evropy v Bělehradě.

Když si stěžovala, že ji trenér málo staví, dostala půlroční distanc. I proto se nakonec začala věnovat hodu diskem.

Už za rok se stala mistryní republiky a v roce 1956 odjela na olympiádu do Melbourne. Zde získala pátým pokusem jedinou zlatou medaili naší výpravy.

Sblížila se tu s americkým kladivářem Haroldem Connollym, což způsobilo v řadách komunistických funkcionářů zděšení. S pomocí manželů Zátopkových si ale vyvzdorovala svatbu, na kterou se do Prahy přišlo podívat 30 000 lidí. Režim ji ale po odstěhování do USA reprezentaci země znemožnil. Na dalších čtyřech olympiádách už startovala jako americká občanka.

Matka čtyř dětí za mořem medicínu nedokončila. Pracovala v laboratoři, jako sociální pracovnice, studijní poradkyně i cvičební terapeutka. Domů se podívala až po 50 letech v roce 2006.

Zemřela letos v dubnu v Kalifornii ve věku 91 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio