Oldřich Kaiser – výjimečný herec, komik i bohém z Liberce

21. listopad 2023

Opilý vyskočil policistovi na záda a hrál si na klíště, jako ve svém slavném skeči s Jiřím Lábusem. Liberecký rodák, herec Oldřich Kaiser, takto předváděl svůj výjimečný talent i v civilním životě. Zadělal si tím na spoustu problémů.

Jeden z nejlepších českých herců posledních desetiletí vystudoval brněnskou konzervatoř a Divadelní fakultu Akademie múzických umění v Praze.

Nejprve působil v divadle na Vinohradech a potom v Ypsilonce. V 90. letech hrál dokonce v Národním divadle.

První velkou filmovou roli dostal v roce 1973 v poetickém filmu Láska. Pak přišlo mnoho dalších snímků, největší popularitu ale Kaiser získal po boku Jiřího Lábuse v televizní estrádě Možná přijde i kouzelník.

Veřejnost si ho zaškatulkovala jako komika, především v divadle ale bravurně zvládal i vážné role.

Po listopadu 1989 filmových příležitostí moc nedostával, ale to se později změnilo. Viděli jsme ho ve filmech Tmavomodrý svět, Mazaný Filip, Non Plus Ultras, Žralok v hlavě, Obsluhoval jsem anglického krále, Líbáš jako Bůh, Masaryk, Muž se zaječíma ušima, Poslední závod a mnoha dalších. Za skvělé výkony před kamerou dostal několik Českých lvů.

Kariéru Oldřicha Kaisera poznamenal alkohol. Kvůli různým excesům musel odejít z několika divadel, ale vždycky ho zase někde vzali. Hereckých géniů je totiž málo. Bývalý manžel herečky Nadi Konvalinkové dnes žije s písničkářkou Dášou Vokatou, se kterou tvoří hudební duo. V roce 2020 měli svatbu ve Vídni.

autor: Milan Knotek
Spustit audio