Okurková omáčka

Hodí se k masu, ale můžete ji podávat i s vařenými vejci a bramborami.

Suroviny:

500 ml vývaru nebo vody s bujonovou kostkou

2-3 sterilované okurky (podle velikosti)

250 ml tučné smetany (30%)

2-3 lžíce másla

2-3 lžíce hladké mouky

sůl

cukr

Postup:

  1. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku nebo můžeme použít asi 4 lžíce jíšky hotové.
  2. Do vývaru zavaříme jíšku, rozmícháme, povaříme a pak přidáme nahrubo nastrouhané sterilované okurky. Opět povaříme a nakonec přilijeme smetanu a necháme přejít var.
  3. Omáčku dochutíme podle potřeby špetkou soli a cukru. Záleží na tom, jak slaný byl vývar.
  4. Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíkem nebo s vařeným vejcem a bramborem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.