Okurková omáčka

Hodí se k masu, ale můžete ji podávat i s vařenými vejci a bramborami.

Suroviny:

500 ml vývaru nebo vody s bujonovou kostkou

2-3 sterilované okurky (podle velikosti)

250 ml tučné smetany (30%)

2-3 lžíce másla

2-3 lžíce hladké mouky

sůl

cukr

Postup:

  1. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku nebo můžeme použít asi 4 lžíce jíšky hotové.
  2. Do vývaru zavaříme jíšku, rozmícháme, povaříme a pak přidáme nahrubo nastrouhané sterilované okurky. Opět povaříme a nakonec přilijeme smetanu a necháme přejít var.
  3. Omáčku dochutíme podle potřeby špetkou soli a cukru. Záleží na tom, jak slaný byl vývar.
  4. Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíkem nebo s vařeným vejcem a bramborem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.