Okurková omáčka

Hodí se k masu, ale můžete ji podávat i s vařenými vejci a bramborami.

Suroviny:

500 ml vývaru nebo vody s bujonovou kostkou

2-3 sterilované okurky (podle velikosti)

250 ml tučné smetany (30%)

2-3 lžíce másla

2-3 lžíce hladké mouky

sůl

cukr

Postup:

  1. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku nebo můžeme použít asi 4 lžíce jíšky hotové.
  2. Do vývaru zavaříme jíšku, rozmícháme, povaříme a pak přidáme nahrubo nastrouhané sterilované okurky. Opět povaříme a nakonec přilijeme smetanu a necháme přejít var.
  3. Omáčku dochutíme podle potřeby špetkou soli a cukru. Záleží na tom, jak slaný byl vývar.
  4. Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíkem nebo s vařeným vejcem a bramborem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.