Okurková omáčka
Hodí se k masu, ale můžete ji podávat i s vařenými vejci a bramborami.
Suroviny:
500 ml vývaru nebo vody s bujonovou kostkou
2-3 sterilované okurky (podle velikosti)
250 ml tučné smetany (30%)
2-3 lžíce másla
2-3 lžíce hladké mouky
sůl
cukr
Postup:
- Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku nebo můžeme použít asi 4 lžíce jíšky hotové.
- Do vývaru zavaříme jíšku, rozmícháme, povaříme a pak přidáme nahrubo nastrouhané sterilované okurky. Opět povaříme a nakonec přilijeme smetanu a necháme přejít var.
- Omáčku dochutíme podle potřeby špetkou soli a cukru. Záleží na tom, jak slaný byl vývar.
- Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíkem nebo s vařeným vejcem a bramborem.
Související
-
Okurka ‒ dokonalá zdravá potravina na léto. Zkuste třeba...
Až se budete chtít v létě osvěžit, spíš než po sklenici limonády nebo kopci zmrzliny sáhněte po okurce. Když totiž sníte okurku, je to jako byste vypili sklenici vo...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.