Nakládané okurky

Okurkové „poslední zvonění“ – využít můžete i tzv. „přerostlíky“.

Suroviny:

okurky

1 l vody

300 ml osmiprocentního octa

80 g cukru

30 g soli

celý pepř, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko

nebo nakládací prostředek na okurky a zeleninu – příprava podle návodu

cibule

kopr

mrkev

Postup:

  1. Okurky namočíme do dřezu nebo velké mísy s vodou a mezitím si svaříme nálev z vody, octa, cukru, soli a koření.
  2. Kartáčkem okurky dobře omyjeme, nakrájíme cibuli na kolečka a mrkev na plátky, a pokud máme větší okurky, rozkrájíme je na čtvrtiny.
  3. Okurky naskládáme do skleniček, na dno dáme cibuli a kopr, cibulí a mrkvovými kolečky můžeme obsah proložit.
  4. Zalijeme ještě horkým nálevem, zavíčkujeme a vkládáme do předehřáté vody v hrnci, pak vytáhneme teplotu na 80 stupňů a sterilujeme asi 20 minut.
  5. Pro menší rodiny je lepší volit menší sklenice, které se po otevření spotřebují.

Související