Nakládané okurky
Okurkové „poslední zvonění“ – využít můžete i tzv. „přerostlíky“.
Suroviny:
okurky
1 l vody
300 ml osmiprocentního octa
80 g cukru
30 g soli
celý pepř, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko
nebo nakládací prostředek na okurky a zeleninu – příprava podle návodu
cibule
kopr
mrkev
Postup:
- Okurky namočíme do dřezu nebo velké mísy s vodou a mezitím si svaříme nálev z vody, octa, cukru, soli a koření.
- Kartáčkem okurky dobře omyjeme, nakrájíme cibuli na kolečka a mrkev na plátky, a pokud máme větší okurky, rozkrájíme je na čtvrtiny.
- Okurky naskládáme do skleniček, na dno dáme cibuli a kopr, cibulí a mrkvovými kolečky můžeme obsah proložit.
- Zalijeme ještě horkým nálevem, zavíčkujeme a vkládáme do předehřáté vody v hrnci, pak vytáhneme teplotu na 80 stupňů a sterilujeme asi 20 minut.
- Pro menší rodiny je lepší volit menší sklenice, které se po otevření spotřebují.
Související
-
Znojemské „jednosklenicové“ okurky
Znáte to – připravíte nálev na okurky a buď se vám pak na jednu sklenici nedostane, nebo naopak nálev zbyde. Tohle je tip, který nezklame – rozpočítané ingredience ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka