Okurky naháče
Když vám trochu přerostou nakládačky…
Suroviny:
přerostlé okurky nakládačky
sáček prostředku na nakládání zeleniny a okurek
ocet
cukr nebo sladidlo
cibule
mrkev, křen, kopr…
Postup:
- Připravíme nálev podle návodu. Ve velkém hrnci si připravíme horkou vodu.
- Okurky dobře omyjeme, odkrojíme jim špičky a oloupeme je. Pak je na délku rozkrájíme na čtvrtiny nebo šestiny – podle toho, jak jsou silné.
- Nakrájené řezy naskládáme do vymytých sklenic, prokládáme cibulí, případně kolečky mrkve nebo křenu, snítkou kopru. Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a stavíme do hrnce s horkou vodou.
- Sterilujeme 15-20 minut při 80 stupních Celsia, pak pomocí speciálních kleští sklenice vytáhneme, postavíme na utěrku a necháme zchladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.