Znojemské „jednosklenicové“ okurky
Znáte to – připravíte nálev na okurky a buď se vám pak na jednu sklenici nedostane, nebo naopak nálev zbyde. Tohle je tip, který nezklame – rozpočítané ingredience do jedné sklenice!
Suroviny:
okurky nakládačky
3-4 celé pepře
3 nová koření
2 hřebíčky
1 menší bobkový list
1 lžička hořčičného semínka
1 lžíce cukru
1 lžička soli
3 sachariny nebo dukaryl nebo jiné sladidlo anebo zvýšená dávka cukru
1 dl octa
podle chuti kopr, kolečka mrkve, cibule, křenu, petržele, kousek celeru, případně i oloupaný česnek nebo kousek feferonky
Postup:
1. Do čistě vymytých sklenic (obsah 750 ml) narovnáme omyté okurky a podle chuti je doplníme další zeleninou.
2. Postupně přidáváme i koření, na závěr dáme cukr, sladidlo a deci octa a těsně pod okraj dolijeme vodou.
3. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme při 80 stupních Celsia 15 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.