Znojemské „jednosklenicové“ okurky

Znáte to – připravíte nálev na okurky a buď se vám pak na jednu sklenici nedostane, nebo naopak nálev zbyde. Tohle je tip, který nezklame – rozpočítané ingredience do jedné sklenice!

Suroviny:
okurky nakládačky
3-4 celé pepře
3 nová koření
2 hřebíčky
1 menší bobkový list
1 lžička hořčičného semínka
1 lžíce cukru
1 lžička soli
3 sachariny nebo dukaryl nebo jiné sladidlo anebo zvýšená dávka cukru
1 dl octa
podle chuti kopr, kolečka mrkve, cibule, křenu, petržele, kousek celeru, případně i oloupaný česnek nebo kousek feferonky

Postup:

1. Do čistě vymytých sklenic (obsah 750 ml) narovnáme omyté okurky a podle chuti je doplníme další zeleninou.

2. Postupně přidáváme i koření, na závěr dáme cukr, sladidlo a deci octa a těsně pod okraj dolijeme vodou.

3. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme při 80 stupních Celsia 15 minut.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.