Okresní soud v Mostě hledá nové přísedící. Třetina z nich má přes 70 let

20. srpen 2021 11:22

Okresnímu soudu v Mostě chybí zhruba 40 přísedících. Teď jich správní úsek soudu eviduje zhruba 100, z toho třetina z nich je starších 70 let. Přísedící se účastní přípravného i hlavního líčení v trestních a pracovně-právních kauzách. Jde o práci náročnou na čas. Přitom mají přísedící nárok za každý den strávený u soudu jen na 150 korun a náhradu ušlé mzdy.

„Ve své době, před 47 lety, to navrhovaly organizace. Takže jsem byla navržena svým zaměstnavatelem,“ vzpomíná Brigita Janovská z Mostu, jak se stala soudní přísedící.

Tehdy jí bylo 30 let, což je věková hranice, od kdy se zájemce může přísedícím stát. Funkci vykonává dodnes.

„47 let je opravdu velká část života, takže jsem u soudu zažila spoustu rozvodů manželství, pracovních sporů a tak dále. Teď už jsem osazována pouze do trestního senátu, a to je svět, do kterého je potřeba, aby se slušný a bezúhonný člověk vžil. Je třeba unést tu zodpovědnost, že spolurozhoduji o osudech lidí,“ shrnuje Janovská.

V současnosti chybí mosteckému soudu 40 přísedících

Podle ředitelky správy soudu Martiny Ščukové je cílem doplnění počtu přísedících i přijetí mladších zájemců o tuto funkci.

„Potřebujeme především omladit, a hlavně – máme přísedících málo. Máme jich mít pro náš okres 140 a přitom jich máme jen 100.

A jaké podmínky musí splňovat ti, kteří by se chtěli stát přísedícími u soudu?

„V době slibu musí mít nejméně 30 let, musí být bezúhonný a měl by mít i určité morální vlastnosti, aby mohl zodpovědně přijmout takovou důležitou funkci,“ shrnuje Ščuková.

Být přísedícím je podle ní časově velmi náročné.

„Důležité je, aby mohli být uvolňováni z práce. U těch důchodců to většinou bylo tak, že mohli přijít kdykoliv, ale bohužel v současné době, když jsou ti přísedící mladší, a jsou všichni zaměstnáni, je důležité, aby je zaměstnavatelé mohli uvolňovat z práce. Ty mzdy jim proplácíme,“ dodává ředitelka správy soudu Martina Ščuková.

Přihlášky do sboru soudních přísedících nepřijímá samotný soud, ale radnice nebo obecní úřady v místě bydliště. Zvolení přísedícím pak schvalují městští nebo obecní zastupitelé.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související