U soudů v Ústeckém kraji chybějí desítky přísedících. Kvůli tomu se musejí lépe plánovat hlavní líčení

8. červenec 2021 09:15

Některé soudy v Ústeckém kraji se potýkají s nedostatkem přísedících. Jde o tzv. soudce z lidu, kteří rozhodují společně s předsedou soudního senátu o vině a trestu obžalovaných. Jen ústeckému Krajskému soudu chybějí desítky přísedících. Některé okresní soudy jich ale mají dostatek.

„Seděla jsem u dvou větších kauz a musím říct, že je to dost náročné jak psychicky, to musím říct, že když je člověk trošku zodpovědný a opravdu se tím zaobírá, tak cítí velkou zodpovědnost za tu práci, ale někdy i fyzicky, obzvlášť, když to jednání pobíhá na krajském soudě, kde je jedna jednací místnost pořádně nevětraná, obžalovaných je osm, k tomu osm advokátů, nějaká veřejnost a během chvíle je vydýchaný vzduch, sedíte tam v taláru, teče z vás pot, takže i fyzicky je to náročné,“ popsala svoji zkušenost s funkcí přísedící Lenka Jaremová, která pracuje na ústeckém Magistrátu. Případní kandidáti o přihlášení na místo přísedícího by se podle ní měli dobře rozmyslet.

Jen ústecký Krajský soud by potřeboval desítky přísedících. Kvůli jejich nedostatku se tak musejí více plánovat jednotlivá líčení.

„Soudci a senáty si musí poradit s tím, co máme, a fungujeme, na druhou stranu, kdybychom měli větší počet, tak by nedocházelo ke kolizím těch jednání u těch místopřísedících,“ říká mluvčí ústeckého Krajského soudu Veronika Suchoňová.

Situace na některých okresních soudech v regionu je ale odlišná. Například litoměřický soud nedostatkem přísedících netrpí a aktuálně jich má 45 a provozu soudu to podle asistentky soudce Moniky Kramářové vyhovuje. Dostatečný počet přísedících má i mostecký okresní soud, konkrétně 150. Pokud někdo uvažuje o místu přísedícího, může se přihlásit na krajském úřadě.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio