Ohroženi hmyzem? Neobvyklá setkání po 40 letech

3. září 2021

Za poslední čtyři desetiletí se vědcům podařilo odhalit mnohá tajemství hmyzí říše. Ve své nové knize to prozrazuje entomolog Jan Žďárek.

Když před 40 lety entomolog Jan Žďárek psal svou populárně naučnou prvotinu o hmyzu „Neobvyklá setkání“, ve snu ho nenapadlo, jaký to bude bestseler. Náklad se rychle vyprodal, knize se dostalo pochval od laiků i odborníků; nejednoho mladého čtenáře přivedla ke studiu přírodních věd.

Ohroženi hmyzem?

Trochu z nostalgie a také proto, aby ukázal, jak naše znalosti o říši hmyzu za poslední léta narostly, se Jan Žďárek nedávno ke své prvotině vrátil, aby ji inovoval. Vydat ji znovu v původním znění už nebylo možné. Vznikla úplně nová kniha, tlustší o spoustu novinek, v níž ale zůstaly uchovány relikty původní publikace. Nakladatelství Academia ji nazvalo „Ohroženi hmyzem? Neobvyklá setkání po 40 letech“.

Kniha obsahuje přes 450 stran samotného textu, stovky obrázků – a obrovské množství informací. Někoho zaujmou obranné strategie můr proti netopýrům, jiného historie boje s přemnoženými bekyněmi, další si bude fascinován číst o voňavé komunikaci hmyzu za pomoci feromonů a o tom, jak se ji snažíme rozklíčovat a získané znalosti využít; se zaujetím se možná začte do detailů ze života mravenčích parazitů a bude žasnout nad fungováním hmyzího oka nebo metodami, které používají květiny k lákání opylovačů… a nad stovkami dalších podivuhodných detailů z šestinohého světa.

Bylinky přilákají třeba motýly

To vše je podtrženo neuvěřitelným množstvím odkazů na použitou literaturu: Jan Žďárek při práci na své nejnovější knize „vytěžil“ více než 1500 odborných i popularizačních článků a publikací. I z toho je zřejmé, že „Ohroženi hmyzem?“ je i jakási populárně psaná syntéza jeho celoživotního zájmu a obdivu, která se i dnes může stát inspirací pro případné nové badatele v oboru. Jan Žďárek už v minulosti získal za některé své publikace kromě chvály i různá ocenění. A jeho nejnovější počin je bezpochyby kandidátem na další.

O knihu Jana Žďárka „Ohroženi hmyzem?“ z produkce nakladatelství Academia s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 26. září.

Jan Žďárek: Ohroženi hmyzem? Neobvyklá setkání po 40 letech. Praha: Academia, 2021. ISBN 978-80-200-3030-6.

Spustit audio

Související