Od dubna do června navštívilo Ústecký kraj o 42 procent víc českých turistů než loni

16. srpen 2021

Do Ústeckého kraje letos míří hlavně tuzemští turisté. Podle Českého statistického úřadu sem přijelo ve druhém čtvrtletí o 42 procent víc tuzemských hostů, kteří tu přenocovali, než loni. Návštěvníci kraje si také oblíbili ubytování v rodinných penzionech nebo apartmánech. Většinou si je vybírají kvůli příznivé ceně, osobnímu přístupu nebo soukromí.

„Často takto komunikujeme s klienty dopředu. Přece jen nejsme klasický hotel nebo pension, kde je stálý personál. Tady je naprostá většina věcí samoobslužná, až tedy na to přivítání,” konstatuje před rodinnou secesní vilou Heide v České Kamenici mladý muž. K dispozici má dva malé apartmány, ubytování poskytují už šest let.

Poslední dva roky jsou pro majitele vily trochu jiné než ty předchozí.

„Byli jsme zvyklí na to, že přes 80 procent klientely byli zahraniční turisté, letos je to prakticky obráceně,” dodává.

Zatímco velké hotely na Děčínsku, jako například hotel Pošta v Děčíně nebo Lípa resort v Krásné Lípě, jsou zaplněné oproti loňské sezoně jen ze 70 procent, malá soukromá ubytování si na nedostatek hostů stěžovat nemůžou.

„O prázdninách máme plno, to je velký zájem,“ potvrzuje Ludmila Sviráková ze Srbské Kamenice.

Ústecký kraj navštěvují podle Českého statistického úřadu letos převážně tuzemští turisté. Dohromady sem na dovolenou s přenocováním přijelo od dubna do června přes 56 tisíc lidí, jen 6 tisíc z nich bylo ze zahraničí.

Počet tuzemských hostů narostl od loňského roku o 42 procent.

Spustit audio

Související