Ministerská komise podpořila obnovu Kozí dráhy mezi Děčínem a Telnicí na Ústecku

12. srpen 2021 08:39

Centrální komise ministerstva dopravy podpořila obnovu tzv. Kozí dráhy na Děčínsku a Ústecku. Jde o 150 let starou trať, na které skončil provoz v roce 2007. O obnovení provozu vlaků usiluje Ústecký kraj. Proti je naopak vedení Děčína, které chce místo železnice cyklostezku.

Obnova dráhy mezi Děčínem a Telnicí na Ústecku vyjde podle železničářů na 50 milionů korun. Opravu teď schválila centrální komise ministerstva dopravy.

„Rozhodující pro výsledné řešení vzniklé situace je záměr kraje objednat na trati dopravu,“ doplnil mluvčí resortu František Jemelka.

Vedení Děčína si ale myslí, že jde o zbytečné utrácení. Podle primátora Jiřího Anděla z hnutí ANO by na místě dráhy bylo lepší vybudovat cyklostezku.

„Ta dráha nemá valný význam pro dopravu, protože objednatel té dopravy požaduje obnovu dopravy pouze v úseku mezi Děčínem a Telnicí, což je zrovna úsek, který byl lidmi nejméně využíván. Všechna tato rozhodnutí by neměla být dělána pouze srdcem, ale i na základě nějaké rozumné kalkulace,“ uvedl Anděl.

Vedení Ústeckého kraje má ambici obnovit provoz na celé Kozí dráze

S tím ale dlouhodobě nesouhlasí náměstek hejtmana Jiří Řehák z uskupení Spojenci pro kraj. Jak před časem uvedl, turistická doprava na Kozí dráze je pouze začátkem.

„Ta turistická doprava na trase Děčín – Telnice je mezistupeň. Ve střednědobé a dlouhodobé koncepci to chceme propojit určitě do Krupky a navázat to na UNESCO. Správa železnic tuší, že naší ambicí je skutečně zprovoznit celou dráhu. Navíc ji chceme i provázat s tou Moldavskou dráhou a dalšími aktivitami,“ vysvětlil Řehák.

Železničáři teď mají najít firmu, která trať z Děčína do Telnice na Ústecku opraví.

„Správa železnic do tohoto pátku vypíše veřejnou zakázku na zhotovitele oprav. V případě bezproblémového průběhu podepíšeme s vítězným uchazečem v září smlouvu a bude možné mu předat staveniště k zahájení prací,“ shrnul Dušan Gavenda ze Správy železnic..

Právě letos na podzim oslaví Kozí dráha 150 let od svého vzniku. Původně vedla až do Oldřichova u Duchcova.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související