O osudu tzv. Kozí dráhy zřejmě rozhodne ministerská komise

16. červen 2021 09:53

Na 150 let starou železnici mezi Děčínem a Oldřichovem u Duchcova chce Ústecký kraj vrátit vlaky. Ty by měly na 14 let nepoužívané trati jezdit zatím pouze z Děčína do Telnice. Proti je ale vedení Děčína. Podle něj by oprava takzvané Kozí dráhy byla zbytečně nákladná a na místě kolejí by měla vyrůst spíš cyklostezka.

O budoucnosti tzv. Kozí dráhy se 15. června debatovalo v Proboštově na Teplicku.

„Za méně peněz více muziky – to je podle mého názoru ta cyklostezka. Obě ty varianty mají samozřejmě výhody a nevýhody – ta Kozí dráha je sice nádherná atrakce, ale za ty peníze  se mi zdá, že je to prostě vyhazování peněz,“ uvedl po debatě náměstek děčínského primátora Jiří Aster z hnutí ANO.

Obnova trati z Děčína do Telnice na Ústecku má podle Bohuslav Stečínského ze Správy železnic vyjít na desítky milionů korun a o rekonstrukci rozhodne centrální komise ministerstva dopravy.

„Máme v tuto chvíli odhad pro obnovu provozu v té části Děčín – Telnice. Ten se pohybuje někde kolem 50 milionů korun. Ten další úsek bude určitě nákladnější, v tuto chvíli ale ještě nemám finanční propočet,“ shrnul Stečínský.

Jiří Aster i Bohuslav Stečínský souhlasili s vytvořením studie budoucnosti Kozí dráhy.

Náměstek ústeckého hejtmana Jiří Řehák z uskupení Spojenci pro kraj ale trvá na obnovení provozu vlaků: „Obávám se, že to, že by se měla udělat nějaká vážná studie, že už se nestihne do doby spuštění Kozí dráhy.“

Vedení Ústeckého kraje by rádo zprovoznilo celou Kozí dráhu

Po úvodním úseku mezi Děčínem a Telnici chce kraj podle Jiřího Řeháka obnovit normální provoz i na zbytku trati, tedy až do Oldřichova.

„Správa železnic tuší, že naší ambicí je zprovoznit celou dráhu. Navíc bychom ji chtěli provázat i s Moldavskou dráhou a dalšími aktivitami,“ doplnil Řehák.

Podle něj by mohly vlaky vyjet na Kozí dráhu na podzim, kdy oslaví 150leté výročí.

Jediné, na čem se oba názorové tábory shodnou, je ale to, že je potřeba s tratí, na které od roku 2007 vlaky nejezdí, něco dělat.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související