Památkáři v Ústeckém kraji pokračují v opravách státních hradů a zámků

11. srpen 2021 09:05

Kulturní památky byly kvůli pandemii koronaviru několik měsíců zavřené. Přesto Národní památkový ústav nepřerušil, ani neodložil na hradech a zámcích v Ústeckém kraji stavební obnovu.

Památkáři stavební i restaurátorské obnovy neodkládají proto, že od příprav do realizace jde často o několikaletý proces.

U některých náročných rekonstrukcí, které vyžadují stavební obnovu spojenou s restaurováním, může jít o dobu přesahující horizont pěti a více let. Právě proto nechtěl Národní památkový ústav podle mluvčího Tomáše Pospíšila práce odkládat ani kvůli pandemii.

Peníze na tyto větší opravy mají památkáři od ministerstva kultury i z Evropské unie.

Bez omezení jsou povolené skupinové prohlídky hradů a zámků do 20 osob. V případě početnějších skupin musí mít návštěvníci buď platný negativní test na koronavirus, potvrzení o prodělané nemoci v uplynulých 180 dnech, nebo certifikát o ukončeném očkování. Kapacitu prohlídek vláda omezila jedním člověkem na 10 m² vnitřní plochy, nebo naplněnost maximálně 75 % kapacity daného objektu. Lidé také musí dodržovat rozestupy alespoň 1,5 metru.

Památkáří v současné době pracují na rekonstrukcích hned na třech státních zámcích, a to na Jezeří, v Ploskovicích a Krásném Dvoře.

Průčelí zámku

Na zámku Jezeří pokračuje obnova divadelního sálu, kterou památkáři zahájili minulý rok. Jde o klasicistní koncertní sál, kde odborníci renovují původní uměleckořemeslné prvky. Chybějící detaily jsou citlivě doplněné například štukovou výzdobou a nevhodné novodobé doplňky budou nahrazené.

Na zámku v Ploskovicích pokračují práce na obnově fasády hlavní budovy zámku. Východní strana objektu je hotová, včetně nové fasády. V současné době dělníci pracují na severní straně a pokračovat budou na západní a jižní straně objektu. Kromě fasády opravují a natírají okna, restaurují se také zahradní schodiště a přilehlé opěrné zdi.

Zámek Jezeří a Důl Československé armády

Na zámku v Krásném Dvoře památkáři opravují stavby glorietu a voliéry, dále pak kamennou lavičku se schody, která stojí pod několikasetletým zámeckým dubem.

V Krásném Dvoře i na Jezeří by měly být stavební práce hotové do konce letošního roku. Obnova ploskovického zámku by pak měla být dokončená do konce roku 2022.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související