Téměř všechny kulturní památky v Ústeckém kraji se opět otevírají pro návštěvníky

1. červen 2021 08:41

V muzeích, galeriích a na hradech a zámcích se opět mohou konat skupinové prohlídky pro maximálně 10 lidí. Pokud účastníci splní podmínky pro očkování, negativní test nebo odstup od prodělané nemoci, může se jedné prohlídky zúčastnit až 30 lidí. Lidé také musí mezi sebou dodržovat rozestupy.

Stejně jako v loňském roce byla i letošní sezona odložena z důvodu koronavirové pandemie.

Doposud byly přístupné jen zámecké parky a zahrady, venkovní prostory hradu Házmburk nebo prohlídkový okruh bez průvodce na zámku Jezeří.

1. června ale novou sezonu zahajují i další státní kulturní památky v Ústeckém kraji. První návštěvníky přivítá třeba zámek Stekník u Žatce, zámek v Ploskovicích, ve Velkém Březně nebo zámek v Benešově nad Ploučnicí. Informoval o tom mluvčí Národního památkového ústavu pro Ústecký kraj Tomáš Pospíšil.

Zavřený ale zatím zůstává zámek v Libochovicích. Kvůli natáčení filmu bude pro veřejnost otevřen až od 15. června. Na návštěvníky se od 1. června těší už i zámek v Děčíně.

Prohlídky? Do 10 lidí bez problému, s negativním testem až do 30 osob

Lidé mohou na prohlídku státních kulturních památek ve skupině s průvodcem do 10 osob. V tomto případě nemusí doložit žádný doklad ani negativní test. Možné jsou ale i skupinové prohlídky pro 30 osob – například školní výlety nebo skupiny na objednávku. Každý se ale musí prokázat buď negativním testem na koronavirus, certifikátem o očkování, nebo dokladem o prodělání nemoci v uplynulých 180 dnech.

Všichni návštěvníci musí mít při prohlídkách zakryté dýchací cesty, dodržovat stanovené rozestupy a dezinfikovat si ruce při vstupu do interiérů. Mluvčí Národního památkového ústavu Tomáš Pospíšil doporučuje, aby si lidé koupili vstupenky online.

Hrady a zámky lákají návštěvníky na různé novinky

Návštěvníci kulturních památek v Ústeckém kraji se mohou těšit na různé novinky. Například zámek v Libochovicích v průběhu sezony otevře dva nové prohlídkové okruhy. První z nich představí poslední majitele zámku – hraběcí rod Herbersteinů. Druhý okruh přiblíží jak období baroka, tak jednotlivé majitele a jejich životy.

Zámek Krásný Dvůr připravil novou mobilní aplikaci s interaktivním digitálním průvodcem. Ten návštěvníky provede po zámeckém parku.

Kulturní památky si k prohlídkám připravily také bohatý doprovodný program, který je součástí cyklu Po stopách šlechtických rodů. Jedenáctý ročník se zaměří na osvícenskou šlechtu a prostřednictvím publikací, výstav, expozic a dalších kulturních a vzdělávacích akcí bude po celý rok připomínat nejvýznamnější osobnosti a fenomény spojené s tímto obdobím.

autoři: Tereza Fivebrová , Gabriela Hauptvogelová
Spustit audio

Související