Od 18. prosince se Česko vrací do 4. stupně PES. S jakými opatřeními musíme počítat?

18. prosinec 2020 10:41

Česko se po dvou týdnech vrátilo do přísnějšího, 4. stupně protiepidemického systému PES. Rozhodla o tom vláda. Opatření proti šíření koronaviru jsou ale oproti listopadu o trochu jiná. V čem se liší a co musíme nově dodržovat?

Po dvou týdnech se znovu zavřou restaurace, hotely a penziony, bazény, posilovny a další vnitřní sportoviště, stejně jako muzea, galerie, památky nebo knihovny. Stravovací podniky mohou otevřít pouze výdejní okna.

Pro sportovce amatéry se znovu uzavřou vnitřní sportoviště a nebude možný ani trénink víc než šestičlenných skupin, a to ani venku.

Kvůli epidemii koronaviru ministerstvo školství prodloužilo vánoční prázdniny. Místo v úterý 22. prosince jsou žáci ve školách naposledy 18. prosince. K prezenční či distanční výuce by se měli vrátit 4. ledna.

Lyžování povoleno

Novinkou je, že tam, kde to podmínky dovolí, se mohou rozjet lyžařské areály. To je v případě Ústeckého kraje jen na Klínovci. I tam je ale podle mluvčí areálu Hany Hoffmanové provoz jen omezený.

I po opětovném zavedení čtvrtého stupně zůstávají otevřené prodejny. Obchody ale musí dodržet maximální počet zákazníků – tak, aby měl každý 15m² plochy prodejny. Nakupující pak zase musí mít zakryté dýchací cesty, tedy ústa i nos, šátkem, nebo rouškou.

Obchody mohou být otevřené i v neděli, zavřené zůstanou jen ve dnech státního svátku.

Začal také platit zákaz vycházení, který sice vláda nařídila v podstatě na celý den, ale 16 výjimek, které platí v denní dobu, tedy od 5 do 23 hodin, nám umožní skoro veškerý běžný pohyb.

V noci mezi 23. a 5. hodinou pak povoluje pouze nezbytné cesty do zaměstnání nebo zajištění zdraví a bezpečnosti, nebo do 500 metrů od místa bydliště kvůli venčení psů.

Spustit audio

Související