Podle krajského vedení je v Ústeckém kraji o testování veřejnosti na koronavirus velký zájem

17. prosinec 2020 13:32

V Ústeckém kraji je velký zájem o dobrovolné testování na koronavirus. Termíny v krajských nemocnicích jsou zaplněné až konce ledna. S testováním budou na některých místech od 18. prosince pomáhat zdravotníkům hasiči. Před tím, než se antigenní testy zdarma zpřístupnily pro celou veřejnost, mohli si na ně zajít učitelé. V kraji to udělala zhruba čtvrtina z nich.

Během 16. prosince otestovali zdravotníci v pěti krajských nemocnicích téměř 200 lidí. U sedmi z nich se nákaza potvrdila. S testováním proto zdravotnickému personálu pomůžou vojáci a hasiči.

„Ty odběrové týmy budou vypomáhat v nemocnici Žatec a v nemocnici Kadaň od 18. prosince a od 21. prosince,“ uvedl po jednání krizového štábu vedoucí krizového řízení kraje Marcel Kucr.

Antigenní testy svým pacientům dělají také někteří lékaři.

Odkaz na jejich seznam je na stránkách ministerstva zdravotnictví, stejně jako seznam odběrových míst. Podle rezervačního webu soukromé společnosti VIDIA-DIAGNOSTIKA jsou volné termíny na antigenní testy například ještě na testovacím stanovišti u ústeckého zimního stadionu.

Kraj se začíná připravovat i na očkování obyvatelstva. Zdravotní pojišťovny určí, kteří lidé mohou dostat vakcínu jako první.

„Podle dostupných informací, které v tuto chvíli máme, by to mělo být na zdravotních pojišťovnách, které disponují seznamy svých pojištěnců a v rámci indikace toho zdravotního stavu lidí by měly vytipovat, a ideálně i pozvat ty, kteří by to očkování měli podstoupit v první vlně, protože těch vakcín bude pouze několik set kusů v rámci toho startu,“ doplnil mluvčí kraje Martin Volf.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související