Češi mají od 16. prosince možnost nechat se zdarma otestovat na onemocnění covid–19

16. prosinec 2020 11:17

Obyvatelé celého Česka mají možnost zjistit, jestli se nakazili koronavirem. 16. prosince začíná dobrovolné testování tzv. antigenními testy. V Ústeckém kraji odeberou zájemcům vzorky na téměř 20 místech.

U ústeckého zimního stadionu začalo v odběrovém stanu soukromé laboratoře testování v 9:00. Toto místo ale zatím není v ministerském registru odběrových míst, a proto o něm lidé příliš nevědí.

Ředitel společnosti Marcel Toporčák konstatoval, že pro ně je samozřejmě lepší testování podle harmonogramu, tedy když se lidi předem objednávají. Zvládají ale zatím otestovat i ty bez registrace.

Antigenní test (ilustr. obr.)

Objednávkový systém funguje i u pěti nemocnic Krajské zdravotní. Nejbližší termín mají v tuto chvíli až na konci prosince.

Podle mluvčího Krajské zdravotní Iva Chrásteckého začali stavět i odběrové stany u nemocnice v Ústí nad Labem a v Mostě, které rozšíří možnost objednávání.

Antigenní testy jsou plně hrazené ze zdravotního pojištění a není na ně potřeba mít žádanku. Na místo si lidé ale musí přinést občanský průkaz a kartičku pojišťovny.

U každé odběrové stanice by mělo být vyhrazené místo, kde po samotném odběru lidé čekají na výsledek. Ten se běžně dozvědí do 20 minut.

Ti, kterým vyjde test pozitivní a nemají žádné příznaky onemocnění, musí pro potvrzení pozitivity absolvovat ještě PCR test. U lidí s příznaky se diagnóza považuje za potvrzenou.

Na test můžou lidé chodit opakovaně, maximálně ale jednou za 5 dní.

Spustit audio

Související