Od 1. března by mohli s očkováním proti koronaviru v Ústeckém kraji pomoci praktičtí lékaři

23. únor 2021 09:01

V Ústeckém kraji by mohli praktičtí lékaři začít očkovat proti koronaviru od 1. března. Počítá s tím Krajská zdravotní, která přerozděluje vakcíny pro současná očkovací centra v regionu. Všechno bude záležet na dodávkách očkovací látky od firmy AstraZeneca, která se dá dobře skladovat. Lékaři také musí splnit několik podmínek.

„I praktičtí lékaři se budou muset zapojit do těch centrálních řídících modulů a centrálních registrů, kdy budou muset zažádat a předat seznam svých klientů a pacientů, které mají v kartotéce,“ uvedla hlavní hygienička krajské zdravotní Dana Vaculíková.

Právě od krajských nemocnic pak budou lékaři jednotlivé vakcíny od výrobce AstraZeneca dostávat.

„Pokud nás praktický lékař o toto požádá, že už splní všechny ty požadavky a bude mít centrální registraci, pak my se postaráme o to, aby, pokud nám přijde dostatek vakcín, abychom je zásobili,“ doplnila Vaculíková.

Praktičtí lékaři by měli zároveň řešit oslovení jejich pacientů k očkování.

Mezi učiteli je o očkování poměrně malý zájem

Na začátku března by také mělo začít očkování proti koronaviru u učitelů. Jak bude přesně vypadat, zatím Krajská zdravotní neví. Podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO ale zájem o očkování mezi kantory v regionu velký není.

„Zjišťovali jsme zájem učitelů a bohužel, k mému údivu, není moc velký. Takže víc než polovina učitelů to očkování odmítá,“ upřesnil Schiller.

Právě do očkování ale vkládají zdravotníci naděje v boji s epidemií koronaviru. V kraji jsou v tuto chvíli naočkovaní všichni zdravotníci, kteří o vakcínu projevili zájem. Nemocnost už u nich klesla.

„O dvě třetiny máme menší nemocnost než v předchozích měsících. A zcela jistě se to váže k vakcinaci. To znamená, že ti, co jsou oočkovaní, opravdu nemocní nejsou,“ doplnila hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související