Díky očkování proti koronaviru je v Ústeckém kraji méně nemocných zdravotníků

15. únor 2021 15:31

V Ústeckém kraji zatím zdravotníci aplikovali přes 18 000 dávek vakcín proti koronaviru. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Druhou dávku a ukončené očkování má víc než 6 500 lidí.

Vakcínu od začátku očkování dostávali především lékaři a sestry v nemocnicích. Díky tomu je jich teď zřejmě méně nemocných.

Ještě v polovině prosince evidovala Krajská zdravotní na 400 zdravotníků, kteří se s nemocí léčili. Aktuálně je na nemocenské 217 lékařů a zdravotních sester.

„Myslíme si, že je to vlivem očkování. Z těchto čísel je evidentní, že pokud chceme vyřešit epidemii, tak je to výhradně cestou proočkovanosti. Ten pokles mezi těmi měsíci je významný a potvrzuje tuto teorii,“ uvedl na jednání krajského zastupitelstva předseda představenstva Krajské zdravotní Jindřich Zetek.

Podle Aleny Dernerové, krajské zastupitelky a senátorky za STAN, může mít snížení nemocnosti mezi zdravotníky i jiný důvod.

„Myslím si, že je to dílem očkováním a dílem promořením, protože během těch několika vln se ti zdravotníci i částečně promořili – je to prostě biologie,“ shrnula Dernerová.

Do kraje dorazily už i vakcíny Astra Zeneca

K 15. únoru aplikovali zdravotníci v Ústeckém kraji 18 526 dávek vakcín proti koronaviru. Do kraje dorazily další dávky vakcíny od společnosti Astra Zeneca, doplnil na jednání krajských zastupitelů generální ředitel KZ Aleš Chodacki.

Někteří lidé tuto vakcínu odmítají kvůli dohadům o účinnosti u starších ročníků. To ale Chodacki odmítl: „Nám není známa žádná klinická studie, která by dokázala, že v různých věkových kategoriích je snížená účinnost této vakcíny. Z toho důvodu v Ústeckém kraji budeme vakcínu od firmy Astra Zeneca používat i v pobytových službách pro seniory, opět včetně zaměstnanců.“

Další očkování je závislé na dodávkách vakcíny v dalších dnech.

„Máme naočkováno všechno, nesyslíme si nic. Všechno, co přijde, očkujeme tak, jak maximálně můžeme,“ dodal během jednání zastupitelů hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související