Očkování proti koronaviru v Ústeckém kraji pokračuje – vakcínu zatím dostalo přes 12 500 lidí

5. únor 2021 16:12

Očkování proti koronaviru zatím v Ústeckém kraji dostalo přes 12 500 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Mezi očkovanými byl i personál nemocnice v Bílině na Teplicku. Teď v bílinské nemocnici postupně očkují seniory nad 80 let. Přihlášené zájemce zvou podle toho, kolik přijde vakcíny. Nejbližší očkování, zatím stále první dávkou, je naplánované na pondělí 8. února.

„Požádali jsme si o 50 ampulek vakcíny od Pfizeru a 10 od Moderny, abychom si to už mohli zkusit,“ vysvětluje jednatelka bílinské nemocnice, Andrea Abigail Nováková, která vakcíny objednává.

Nemocnice v Bílině

V pondělí 8. února ale přijde jen 15 lahviček. „To znamená 15krát 6 – jsou pro zaregistrované seniory nad 80 let. Věřím, že všechny zájemce oočkujeme už v pondělí, protože ten tým je tady naprosto sehraný a fungující,“ dodává Nováková.

Lidí ve věku od 80 let výš je v Ústeckém kraji podle hygieničky Krajské zdravotní Dany Vaculíkové očkováno asi 1 200. Všichni zatím první dávkou.

„U seniorů jsme zatím s druhou dávkou nezačali. U zdravotníků je, co já vím, druhá dávka aplikována asi u 50 procent,“ shrnuje Vaculíková.

V rezervě si kraj nechává jen minimální množství vakcíny. „Kdyby náhodou došlo k nějakému znehodnocení té očkovací látky – jinak ale naočkujeme všechno, co máme,“ doplnila Vaculíková.

Do 14 dnů má podle Dany Vaculíkové přijít také vakcína od společnosti AstraZeneca.

Spustit audio

Související