Tři aktivní starostové ze Šluknovského výběžku se postarali svým seniorům o očkování proti covid-19

17. únor 2021

V Dolní Poustevně, Lipové a Vilémově na Děčínsku už mají senioři nad 80 let za sebou první dávku očkování. Starosta Dolní Poustevny přemýšlel, jak tamním starším lidem zajistit co nejsnadnější cestu k vakcíně. Domluvil se proto s očkovacím centrem v Lužické nemocnici, které obci vyšlo vstříc. Seniory tam pak starosta dovezl vlastním autem. Příležitost pak využili i starostové dvou okolních obcí.

„Pojďte dál. Dobrý den, já jsem Erika Štastná,“ zve reportérku Českého rozhlasu vitální 82letá dáma v dolnopodlužské části zvané Markéta k sobě domů, a hned chválí starostu za jeho aktivitu.

„Jsem očkovaná. Bylo to moc rychlé. Volala paní, že se mám do druhého dne rozhodnout, že náš starosta Robert Holec udělal seznam starých lidí a zařídil nám očkování v Rumburku. A že nás dokonce i odveze,“ vypráví paní Erika, která ani minutu neváhala a na očkování kývla.

Nezávislý starosta Dolní Poustevny Robert Holec dva dny obvolával seniory nad 80 let a ptal se jich, zda mají o očkování zájem.

„Vím, že pro seniory bývá ta registrace složitá, a protože jsem zrovna byl v kanceláři hejtmana, tak jsem se zeptal na možnosti, jak tomu pomoci. Tam mě odkázali na nejbližší očkovací místo a tam jsme to dohodli. Dohromady se podařilo naočkovat 27 lidí,“ konstatuje Holec.

Starostové ze Šluknovského výběžku si pomáhají

A protože jsou starostové ve Šluknovském výběžku zvyklí si navzájem pomáhat, oslovil i vedení sousedního Vilémova a Lipové.

„My tady fungujeme ve velmi dobré symbióze,“ potvrzuje nezávislý starosta Vilémova Zdeněk Černý a pokračuje: „Ve spolupráci s Dolní Poustevnou a Lipovou se nám podařilo naočkovat 10, nebo 11, seniorů starších 80 let. Ten zájem ale zdaleka nebyl takový, jaký bych osobně očekával. Musíme si tady pomáhat sami, protože to nikdo jiný za nás neudělá.“

V sousední Lipové odvezli k prvnímu očkování dvěma obecními dodávkami 15 lidí.

Starostové s nabídkou vakcinace oslovovali hlavně zájemce, kteří nebydlí v domovech pro seniory – ty totiž svým klientům očkování zajišťují sami.

Druhá dávka pak čeká na očkované lidi z těchto tří obcí na začátku března.

Spustit audio

Související