Oční alergie nepostihuje pouze mladé lidi, trpí jí i senioři

16. červenec 2021

Svědí vás oči? Slzí a pálí vás? Pak byste mohli mít příznaky oční alergie. Ta postihuje až 30 % populace. A ačkoliv je v širokém povědomí vnímána jako neduh mladých lidí, postihuje i seniory. Lze se s ní narodit, je ale také možné ji získat až během života. Co alergii podněcuje, jaká je nejlepší prevence proti ní a co dělat, máme-li na ni podezření, nám prozradil MUDr. Pavel Sušický.

Ideálním nosičem pro alergeny je prach. Na prachové částice se nabalí plísně, pily, bakterie či viry, které pak mohou oko podráždit. S letním obdobím se navíc prašnost vzduchu zvyšuje. Řešením tohoto problému je déšť, díky němuž se vzduch na nějaký čas vyčistí.

Účinnou prevencí je podle očaře vyhnout se vlivům, které vaši alergii podněcují. Sám lékař ale také zdůrazňuje, že odhalit, co přesně alergickou reakci způsobuje, může být někdy opravdu obtížné.

Vyrážíte-li tedy do přírody, jež oplývá mnoha alergeny, prokapejte si oči umělými slzami bez přísad. Lahvičku si vezměte také s sebou, a i v průběhu pobytu v přírodě si oči několikrát prokapejte. Umělé slzy nakonec použijte opět i doma – poté, co se z rizikového prostředí vrátíte. 

Pokud máte podezření na oční alergii, rozhodně byste měli vyhledat očního lékaře.

autor: Magdalena Trajerová
Spustit audio