Ochránci přírody v Českém Švýcarsku instalují do říčky Jetřichovická Bělá u Dolského mlýna inkubátory s lososími jikrami

31. leden 2023 10:11

Ochránci přírody uloží 31. ledna do plovoucích inkubátorů v říčce Jetřichovická Bělá u Dolského mlýna v Českém Švýcarsku 100 000 kousků jiker lososa obecného. Ve speciálních schránkách se jikry vyvinou v rybí potěr, který bude možné zhruba v dubnu do říčky vypustit.

Jikry budou do schránek ukládat lidé ze společnosti Beleco. Vypouštění lososů se věnují už od roku 2013, plovoucí inkubační schránky pro líhnutí lososích jiker poprvé vyzkoušeli v roce 2016.

„Pro povodí řeky Kamenice se plovoucí inkubátory velmi osvědčily. Díky nim jsme už do řeky vypustili přes 400 000 kusů plůdků lososa obecného,“ shrnul manažer celého projektu Jiří Křesina.

Od roku 2019 se sice podle něj zatím žádný losos do řeky Kamenice nevrátil, věří ale, že první ryby by se mohly začít vracet už letos na podzim.

Letos pětiletý projekt financovaný z Operačního programu životní prostředí na inkubaci a vypuštění 100 000 malých lososů na území národního parku České Švýcarsko končí.

„Aktuálně se do řeky Kamenice vrací poměrně malé množství lososů. Uvidíme, jak jejich návratu napomůže právě končící projekt inkubace lososích jiker přímo v plovoucích schránkách – podle toho na projekt navážeme. Pokud budou schránky vyhovující a počty navracejících se lososů se zvětší, určitě v tom budeme pokračovat. Pokud budou výsledky nejasné, lehce projekt utlumíme, ale i nadále v něm budeme pokračovat – aby tam nebyly výpadky v generacích lososů, pokud by se v budoucnu ukázalo, že projekt funguje,“ uzavírá Jiří Křesina.

Spustit audio

Související