OC Střekov – vítaný i napadaný záměr

18. listopad 2011

Obyvatelé Střekova v Ústí nad Labem by uvítali více obchodů. Zároveň ale jako největší problém této čtvrti vidí plánovanou výstavbu obchodního centra na volných plochách u soudu.

Vyplynulo to z debaty vedení radnice a občanů. Firma Sallerova výstavba usiluje o stavbu už několik let. Teď to vypadá, že od úřadů dostane zelenou. Lidé by obchody chtěli, ale ne v takové podobě, jak je chce firma postavit.

Tři jednopatrové budovy s parkovišti pro více než 200 aut. Tak by podle mluvčího Sallerovy výstavby Jana Rödlinga mělo obchodní centrum vypadat: „Bude tam velký potravinářský obchod a pak řada dalších, například s elektronikou, hračkami, lékárna. Určitě to nebudou hangáry. Musíme totiž splnit podmínku, aby obchody zapadly do okolní výstavby, takže tam bude škrábaná omítka.“

Podle občanského sdružení „Váš Střekov“ ale ani vnější vzhled budov nezmění nic na tom, že půjde o hangárovou zástavbu. Předseda Jiří Němeček přidává další námitku, záměr je podle něj v rozporu s územním plánem: „V tom území má být bytová výstavba s určitým podílem služeb, ale rozhodně to není stoprocentní komerční využití toho území.“

Právě z tohoto důvodu byla proti výstavbě v roce 2008 i střekovská radnice. Letos ale už na nic takového neupozorňovala. „Protože se nenašel žádný takový investor,“ uvedla starostka Miroslava Lazarová mi řekla proč.

V průběhu řízení investor upravoval návrh tak, aby vyhověl požadavkům různých institucí. Nyní probíhá územní řízení a ústecký magistrát se záměrem souhlasil. Vedoucí odboru územního plánování magistrátu Luboš Pauer vysvětlil, že záměr splňuje podmínku územního plánu, tedy poměr 70 procent ploch pro bydlení a 30 procent pro služby a obchody.

Podle Pauera se tak totiž nedá posuzovat jen místo, kde má centrum stát. Je nutné takto posuzovat celou lokalitu, tedy celý dolní Střekov. „V rámci doložených dokladů, kde došlo k posouzení zastavitelných a využitelných obytných objektů a možné rezervy v těch dalších funkcích, tedy pro služby, byl tento parametr splněn,“ uvedl Pauer.

Veřejné projednávání k územnímu rozhodnutí bude 6. prosince - to je poslední příležitost pro kohokoliv, kdo by ještě chtěl uplatnit nějaké připomínky. Pokud firma toto rozhodnutí dostane, může zažádat o stavební povolení.

Výstavba obchodního centra na Střekově by pak mohla začít na jaře a otevřít by se mělo na jaře v roce 2013.

autor: hau
Spustit audio