Obyvatelé sídliště Pod Lajsníkem v Mostě se dočkají více parkovacích míst, nových chodníků i dětských hřišť

18. leden 2023 15:00

Více parkovacích míst, nová dětská hřiště nebo nové chodníky. Tak by měla vypadat úprava veřejného prostoru na sídlišti Pod Lajsníkem v Mostě. Město ji připravuje tři roky.

Jde o první projekt rozsáhlé proměny veřejného prostoru v rámci mosteckých sídlišť. Stát bude stovky milionů korun.

Jedním z nejpalčivějších problémů na sídlišti je parkování. „Je to tady hrozný, kolikrát parkuji až dole u Penny a nahoru musím pěšky,“ potvrzuje seniorka, která právě přijela. Tentokrát měla štěstí – obsadila v úzké ulici poslední parkovací místo.

Domů ze školky přichází se svou dcerou paní Iveta. Problémy s parkováním neřeší, mají garáž, chtěla by ale, aby město opravilo nedaleké dětské hřiště: „Bylo by dobré opravit to hřiště tam vzadu, je tam toho dost poničeného a chodí tam pejskaři.“

Město se rozhodlo řešit najednou celou revitalizaci sídliště

Most se změnami na sídlišti Pod Lajsníkem zabývá už tři roky. Teď je před dokončením studie, která zohledňuje všechny změny – jak podle přání obyvatel této části Mostu, tak i podle vedení města.

„Poprvé chceme řešit komplexní revitalizaci celého sídliště najednou. Je to zajímavé v tom, že ve spolupráci s občany řešíme ty dané lokality nejen v nějakém jednotlivém místě, ale celé – ať už je to doprava, zeleň, dětská hřiště, komunikace. Současně dopracováváme studii rozvoje tohoto území,“ vysvětluje primátor Marek Hrvol z hnutí ProMost.

Lidé ze sídliště Pod Lajsníkem nemají dobrý přístup na vrch Šibeník

A jaké změny nejčastěji žádali obyvatelé sídliště? „Často to bývá parkování, lidé si ale přitom také přejí více zeleně. A častým požadavkem jsou i dětská hřiště,“ přibližuje Hrvol.

Kromě bezpečnějších přechodů pro chodce, nových chodníků a dětských hřišť se lidé ze sídliště dočkají také přímého vstupu do parku Šibeník. „Během té studie jsme zjistili, že to sídliště nemá úplně přístup na Šibeník, což by přitom mělo být úplně zásadní. Takže to bychom chtěli určitě udělat – propojit to sídliště lépe se Šibeníkem,“ dodává Marek Hrvol.

V letošním roce chce Most najít zhotovitele projektu na proměnu sídliště. Stavební firmy by pak po etapách měly začít pracovat zřejmě od roku 2024.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související