Obyvatele menších obcí na Děčínsku trápí sucho. S mrazy mohou přijít i o vodu z cisteren

29. listopad 2018

Obyvatele menších obcí na Děčínsku trápí sucho a nedostatek vody ve studnách. A to už od léta. Obce se proto snaží zásobovat lidi alespoň pitnou vodu, někde vozí dobrovolní hasiči i vodu užitkovou.

Manželé Jana a Martin Kosáčkovi nemají vodu už několik měsíců. „Od jara je vody míň a od léta s tím už dost bojujeme. Pořídili jsme i nové čerpadlo, ale je to prd platný. Na den máme z cisterny tak 35 litrů, když nesplachujeme. Jen na vaření a mytí nádobí,“ konstatují.

Tak jako Kosáčkovi je na tom podobně asi 400 lidí z Filipova a někteří i v samotném Jiříkově. Do Filipova totiž nevede veřejný vodovod a lidem už studny dávno vyschly.

Nedostatek nebo úplnou absenci vody řeší různě. „Koupeme se v práci, holka pere, myčku na nádobí jsme letos zapnuli dvakrát,“ vysvětlují Kosáčkovi.

Sám nezávislý starosta Michal Maják je také z Filipova a vody ve studni už mu moc nezbývá. Jeho prioritou je tedy vybudování vodovodu pro tuto část města. Stát by měl podle 13 let starého projektu asi 60 milionů, což si město s ročním rozpočtem 50 milionů dovolit nemůže.

„Musíme ten projekt nechat přepočítat, ty ceny budou trochu jinačí,“ dodává starosta.

Částečně by mohla pomoci vodárenská společnost a město hledá i vhodný dotační titul. Vodárny chtějí záruku, že se na novou větev napojí dostatečné množství lidí. Jiříkov tak chce lidi motivovat k připojení tím, že by jim zaplatil přípojku k hranici pozemku.

Města a obce dováží svým občanům kromě pitné i užitkovou vodu – třeba v Krásné Lípě se tak děje od léta.

„V tuhle chvíli do konce roku budeme tu službu poskytovat, dokud nám to technické podmínky dovolí,“ říká nezávislý starosta Jan Kolář.

A tady je kámen úrazu. Jakmile ale začne mrznout, budou lidé bez vody úplně.

„Když klesne teplota pod - 5 stupňů, tak už pak nelze poskytnout pitnou vodu prostřednictvím cisterny – došlo by k zamrznutí u samotného kohoutku,“ říká mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová.

Na suchu je také asi i 800 lidí v Brtníkách a Nových Křečanech, cisterny ze státních hmotných rezerv si musí pronajímat na vodu i Mikulášovice.

Podle starostů bude hodně záležet na zimě – jestli bude bez sněhu, situace se mnohonásobně zhorší.

autor: dap
Spustit audio

Související