Obyvatelé Libotenic a okolí musí kvůli ptačí chřipce odevzdat seznamy drůbeže a ptactva, které chovají

4. leden 2022 14:46

V Libotenicích na Litoměřicku Státní veterinární správa potvrdila před Vánoci ohnisko ptačí chřipky. V tamním velkochovu bylo 188 000 nosnic – zhruba 50 000 bylo utraceno, zbytek uhynul. Obce ze tříkilometrového pásma v okolí ohniska teď musí do 7. ledna odeslat vyplněné formuláře se seznamem chované drůbeže a ptactva.

Tato povinnost se kromě Libotenic týká i obcí v nejbližším okolí. Většina starostů už má seznamy chované drůbeže a ptáků kompletní a odevzdané.

Přímo v Libotenicích už zatím odeslali přes 40 formulářů od chovatelů. Obec Hrobce, pod kterou patří i sousední Rohatce, odeslala 44 vyplněných formulářů a sbírání dalších dat uzavřela. Starostku Kateřinu Hlaváčovou ze strany Pro lepší budoucnost přitom překvapilo, kolik lidí chová papoušky.

Obec Oleško eviduje celkem 161 kusů drůbeže, a to většinou nosnic. V další z obcí, v Židovicích nad Labem, je téměř 900 kusů drůbeže – jde převážně o perličky, neregistrované chovy nosnic nebo pštrosí farmu.

V Chodounech, Lounkách a Černěvsi ještě sběr dat pokračuje. Podle nezávislé starostky Jitky Dyrynkové ho ukončí ještě 4. ledna večer.

Úhyn ptáků v okolí ohniska nákazy ptačí chřipkou zatím zaznamenán nebyl

V ochranném pásmu platí také některá opatření. S jejich dodržením měla problém například pštrosí farma v Židovicích, která chová na 480 kusů pštrosů. Umístit ptáky do uzavřených prostor tak, aby se zamezilo kontaktu s volně žijícími ptáky, je poměrně komplikované. Velké kusy se prý podle nezávislého starosty Miloslava Krejného nedají příliš dobře odchytit. Jde ale o preventivní opatření a do 4. ledna tam nezaznamenali žádný úhyn.

Co se týká dalších opatření, tak jsou například omezené přesuny ptactva a drůbeže a také je zakázané pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy nebo výstavy ptactva.

V ochranném pásmu zůstává i část chovu z Libotenic, konkrétně 50 000 kuřic, které veterináři zatím ušetřili. Naposledy je testovali naposledy 30. prosince a testy byly zatím negativní.

Spustit audio

Související