Hasiči pokračují v odklízení uhynulých slepic kvůli výskytu ptačí chřipky v Libotenicích. Do pátku budou dezinfikovat haly

30. prosinec 2021

V těchto dnech finišuje likvidace ohniska ptačí chřipky ve velkochovu slepic v Libotenicích na Litoměřicku. Většina ze 188 tisíc nosnic přes vánoční svátky uhynula, utraceno tak muselo být asi 40 tisíc slepic. Poslední živá zvířata hasiči uspali v asanačním kontejneru během včerejšího odpoledne. Zničena je více než polovina z milionu vajec. Dnes už hasiči z hal vyklízejí jen uhynulá zvířata.

Ve čtvrtek v Libotenicích zasahuje 93 hasičů. Jsou rozděleni do několika skupin, které se po hodině střídají. Na místě jim pomáhají i dva nakladače, které plastové popelnice s uhynulými slepicemi přibližují k uzavřeným kontejnerům, kam je hasiči vysypávají. S ohledem na potenciální přenos viru H5N1 jsou všichni vybaveni ochrannými obleky a maskami s filtry. Při každém opuštění haly procházejí dekontaminačním stanovištěm, kde se desinfikují.

Během pátku, kdy by měly být všechny čtyři haly prázdné, začne specializovaná firma s desinfekcí. Podle slov zástupce majitele firmy AG Maiwald Jana Morávka by měla být dezinfekce hotova v pátek dopoledne.

Státní veterinární správa kvůli výskytu ptačí chřipky v Libotenicích určila tříkilometrové ochranné pásmo. To zahrnuje Libotenice a obce v nejbližším okolí. Konkrétně jde o Černěves, Hrobce, Rohatce, Chodouny, Lounky, Oleško u Rohatců a Židovice nad Labem. Zmíněné obce musí do 7. ledna odevzdat kompletní seznam hospodářství, kde chovají drůbež nebo jiné ptactvo.

Dál musejí chovatelé umístit ptáky do uzavřených prostor, aby zamezili kontaktu s volně žijícími ptáky. Současně jsou zakázané hromadné akce, jako jsou burzy nebo výstavy ptactva. Platí také úplný zákaz přepravy drůbeže mimo ochranné pásmo - to má trvat po dobu 21 dní.

Podle veterinářů se žádné další ohnisko v okolí nepotvrdilo a nákaza se po výsledcích posledních testů neprokázala ani u 50 tisíců mladých slepic, které jsou také součástí chovu. Ty jsou ale umístěné v hale vzdálené zhruba kilometr od těch stávajících.

Spustit audio