Ve velkochovu nosnic v Libotenicích se objevila ptačí chřipka. Veterináři jich nařídili zlikvidovat téměř 190 tisíc

23. prosinec 2021 15:19

Státní veterinární správa potvrdila nákazu ptačí chřipkou ve velkochovu nosnic v Libotenicích na Litoměřicku. Usmrceno tam bude 188 tisíc slepic.

Ve velkochovu se v posledních dnech objevily hromadné úhyny několika tisíc kusů drůbeže. Testy 23. prosince potvrdily, že jde o ptačí chřipku – navíc o typ H5N1, který je přenosný na člověka. Usmrtit se tak musí 188 tisíc slepic a zničit 600 kusů vajec.

Likvidace chovu by podle veterinářů měla začít zřejmě 27. či 28. prosince. Jak se nákaza do chovu dostala, se vyšetřuje.

Agrární komora České republiky škodu odhaduje zhruba na 20 milionů korun. Podle jejího prezidenta Jana Doležala představuje libotenický chov zhruba dvě procenta populace nosnic v Česku a jeho likvidace by tak neměla mít větší dopad na trh v zemi.

Od prvních příznaků ptačí chřipky podle něj zůstávala vejce na farmě a žádné se tak nedostalo do tržní sítě.

Libotenická drůbežárna patří společnosti AG Mainwald. Její zástupce Jan Morávek označil událost za katastrofu, na odhad škod je ale podle něj ještě brzy.

Část chovu, konkrétně 50 tisíc kuřic v hale na druhém konci areálu, podle něj zatím zůstane zachována. Bude v takzvaném ochranném pásmu a veterináři ji budou dál sledovat a testovat.

Kolem Libotenic vyhlásí uzavřená pásma

V současné době se čeká na stanovení patogenity viru, podle ní pak veterináři v okolí ohniska vyhlásí uzavřená pásma. V nich se například omezí přesuny drůbeže, dělají se soupisy chovů drůbeže a je zakázané pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy nebo výstavy ptactva.

Prevencí proti šíření ptačí chřipky je chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky.

Spustit audio