OBRAZEM: První sraz motorkářů v Ústí nad Labem

27. únor 2017

Byl rok 1982 a do té doby v České republice bývalo jen velmi málo motocyklových srazů. Vlastně se daly spočítat na prstech obou rukou. V naivitě mladých kluků, kteří milovali motorky, se pár z nich rozhodlo takový sraz uspořádat v Ústí nad Labem. Uspořádat je ale silné slovo…

„Prostě jsme na prodejnu Mototechny u kostela nalepili plakát, kde jsme napsali, že se koná motorkářský sraz u Hotelového domu na Severní Terase v Ústí nad Labem. Připsali jsme tam datum, čas, a bylo to. Očekávali jsme, že na náš sraz dorazí pár kluků, ale přijeli desítky a možná stovky jezdců. A my začali mít starosti,“ vzpomíná Jan Křemen, jeden z organizátorů.

Takhle vypadalo setkání motorkářů v Ústí nad Labem v roce 1982

Nikomu totiž neřekli, že pořádají sraz. Nikde nepožádali o povolení nebo o souhlas. Prostě to byla ryzí „partyzánština“.
Stálo to ale za to. Na snímcích můžete vidět, jak sraz probíhal.

„Sešli jsme se, projeli, zastavili se na hradě Střekově, pak na Větruši a rozešli se. Byl to také jediný sraz, který se v Ústí nad Labem v té době odehrál. Skutečné srazy se rok co rok odehrávaly v nedalekých Povrlech. To ale už bylo o něčem jiném. Tam jezdili jezdci z celé Evropy, a my tam s otevřenými ústy okukovali všechny ty báječné stroje, které jste tady koupit nemohli,“ uzavírá Jan Křemen.

autor: Jan Křemen
Spustit audio