Objevy a události týdne č. 51

20. prosinec 2009

Rostliny v boji s oteplováním, konec umělým zemětřesením ve Švýcarsku, dramatická minulost Středozemního moře, britská armáda a UFO, ALMA v Ondřejově.

Japonští vědci prý našli způsob, jak přimět rostliny, aby pohlcovaly víc oxidu uhličitého a přispěly tak k boji s oteplováním klimatu. Naklíčená semena se na 48 hodin ponoří do roztoku proteinu Stomagenu. Výsledkem je, že se u nich zvýší počet průduchů k absorbování CO2 a uvolňování kyslíku, a to až čtyřikrát. Má to ale háček. Chemická výroba proteinu je velmi nákladná. Hledá se nějaký levnější zdroj.

Se získáváním geotermálního tepla u švýcarské Basileje je konec; vědci další experimenty nedoporučili. Vysokotlaké vhánění vody do pět kilometrů hlubokého vrtu, kde se ohřívala, způsobilo v prosinci roku 2006 zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy škály; následovaly čtyři další záchvěvy. Elektrárna na "zemské teplo" tedy u Basileje nebude. Obdobné projekty poblíž Curych a Sankt Gallenu však pokračují.

Středozemní moře bylo kdysi odděleno od Atlantiku a následkem toho vyschlo na slanou louži. Před pěti miliony třemi sty třiceti tisíci lety se však uvolnila zátka Gibraltarského průlivu a dravý proud vyschlou kotlinu brzy naplnil. Podle nové studie španělských vědců, založené na výzkumu usazenin, nateklo celé Středozemní moře za dobu kratší než dva roky. Hladina prý stoupala o víc než deset metrů denně.

Britská armáda začátkem prosince zrušila horkou telefonní linku, na kterou občané mohli hlásit případy pozorování UFO. Podle oficiálního prohlášení "nemá prošetřování zpráv o UFO žádnou hodnotu pro obranu země". Za víc než půl století, kdy se o tomto fenoménu hovoří, se nepodařilo prokázat, že by neidentifikovatelné létající objekty znamenaly nějakou hrozbu. O údajných mimozemšťanech nemluvě.

Observatoř Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově se stane jedním z evropských center projektu nejvýkonnějšího radiového interferometru světla ALMA, budovaného v chilských Andách. Projekt dovolí vědcům nahlédnout do opticky nezkoumatelných chladných částí vesmíru, zachytit záření prvních galaxií či pozorovat a zkoumat chemické složení hvězd a planet ve fázi jejich vzniku z plynných oblaků.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 51/2009, 19. - 25. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio