Objevy a události týdne č. 50

13. prosinec 2009

Ovce s nízkými emisemi, lak na stradivárkách, unikátní parní stroj z Nového Jičína, rondel u Mohelna, nová čínská sonda k Měsíci.

Australští vědci zkoumají, jak moc přispívají ovce k produkci skleníkového plynu metanu a tím i ke globálnímu oteplování. Metan podle nich vzniká v bachoru a ven se dostane říhnutím. Objem plynu přitom závisí na množství zpracované potravy. Existují však individuální odchylky - některé ovce produkují méně metanu než jiné. Z nich by teď odborníci rádi vyšlechtili novou populaci zvířat s nízkými emisemi.

Italský mistr 17. a 18. století Antonio Stradivari nepoužíval na své housle žádný speciální lak - upravoval je, jak bylo běžné. Analýza pěti nástrojů z pařížského Muzea hudby, provedená infračerveným mikroskopem, prokázala dvě tenké vrstvy. První na bázi oleje se lehce vsákla do dřeva nástroje; druhá byla směsí borovicové pryskyřice a oleje s přídavkem pigmentů, dodávajících houslím červené zabarvení.

V depozitáři muzea v Novém Jičíně byl objeven unikátní parní stroj; pochází z německých prvorepublikových sbírek, ke kterým neexistují inventární knihy, takže není znám jeho původ. Mohl by to však být stroj, který spustil v roce 1832 továrník Döpper v novojičínské textilce. V takovém případě by šlo o nejstarší dochovaný parní stroj u nás. Stroj se podařilo odborně renovovat a začátkem roku bude i vystaven.

U Mohelna na Třebíčsku objevili archeologové dosud neznámý rondel. Jako v jiných případech i tady se jedná o kruhový centrální prostor obklopený příkopem a dřevěnými palisádami, starý šest a půl tisíce let. Rondely bývají považovány za místa kultu či obchodu, astronomické pozorovatelny nebo shromaždiště. U Mohelna se navíc podařilo najít i úlomky ženské figurky, pro které se vžilo označení venuše.

Čínský tisk oznámil, že v říjnu příštího roku odstartuje do vesmíru nová sonda určená k výzkumu Měsíce Čchang E-2. Bude kolem našeho souputníka obíhat po nižší dráze, než první čínská lunární družice, která svou misi ukončila letos v březnu. Cílem projektu je mimo jiné výzkum geologické skladby Luny a hledání využitelných zdrojů. V budoucnu plánují Číňané vyslat na Měsíc i robota a přivézt na Zemi vzorky hornin.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 50/2009, 12. - 18. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio