Objevy a události týdne č. 49

6. prosinec 2009

Rusko a voda, co s Mrtvým mořem, zdůvodnění strategie kukaček, miniaturní hrobová keramika z Otic, vinná réva v Mělníku.

Nejvíc sladké vody na světě má Rusko; vůbec největší vodní rezervoár je Bajkal. Zásobování obyvatelstva vodou je přitom v Rusku na tragické úrovni. Jen dvě třetiny obyvatel této země mají trvalý přístup k pitné vodě; jedenáct milionů Rusů pije vodu nevhodnou ke spotřebě. Ruská vláda plánuje do roku 2020 rekonstruovat a rozvinout vodní systém v zemi. Dobře ví, že voda bude brzy strategickou surovinou.

Voda chybí i v Mrtvém moři v Jordánském údolí; jeho hladina klesá a moře by do roku 2050 mohlo vyschnout. Jordánci proto začali stavět vodní kanál, který do něj má přivést vodu z Rudého moře. Odborníci však varují před mícháním vody ze dvou odlišných, unikátních ekosystémů. Světová banka proto financuje studii na odhalení případných negativních účinků, které by záchranná akce mohla přinést.

Kukačka snáší svá vejce po jednom do hnízd jiných ptačích druhů. Narozené mládě se pak nevlastních sourozenců zbaví - vyhází je z hnízda. Kdyby to neudělalo, mělo by podle biologů v jejich konkurenci sotva poloviční šanci na přežití. Proč to ale za něj neudělá předem jeho kukaččí matka? Vědci zjistili, že hostitelský pár většinou odmítne pečovat o hnízdo s jediným vejcem; o jedno živé mládě se postará ochotně.

Malé tenkostěnné nádobky a miniaturní sekeromlat dostal před šesti tisíci lety do hrobu nebožtík, pohřbený v Oticích na Opavsku. Hrob podle archeologů spadá do období tzv. lengyelské kultury, kdy se ještě veškerá keramika lepila ručně, bez hrnčířského kruhu. Nádobky jsou prý přesto dokonalé a musel je vyrábět skutečný mistr. To, že byly tak malé, vysvětlují vědci symbolickým významem obětin.

V Mělníku se pěstovala vinná réva už za prvních přemyslovských knížat v 9. století. Svědčí o tom nález jednoho semene vinné révy a také plevelů, typických pro vinohrady. K objevu došlo během záchranného výzkumu při revitalizaci městského jádra. Víno je spojeno s pronikáním křesťanství a tak je mělnický objev logický. Není však jisté, jestli liturgický nápoj, který se právě zde používal, pocházel z místní révy.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 49/2009, 5. - 11. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio