Objevy a události týdne č. 46

15. listopad 2009

Kilimandžáro bez ledu, proměnlivá výška Mont Blanku, vrak v Bodamském jezeře, vrchol roje Leonid, rezervace tmy v Jizerských horách.

Kilimandžáro bude brzy bez své ledové čepice. Američtí vědci z Ohijské státní univerzity ji dávají maximálně 24 let. K svým závěrům došli na základě rozboru dobových fotografií, map a konečně i satelitních snímků nejvyšší africké hory. Z těch vyplynulo, že od roku 1912 do dneška ztratily oba ledovce na vrcholu Kilimandžára kolem 85 procent svého objemu. Led přitom vrchol hory pokrývá už tisíce let.

Vrcholek Mont Blanku, nejvyššího alpského velikána na francouzsko-italské hranici, měří podle posledních údajů 4810 metrů a 45 centimetrů. To je o necelý půlmetr méně, než před dvěma lety. Absolutní výška hory je proměnlivá, protože ji kryje ledovec. Vědci zjistili, že hřeben hory se za minulé dva roky posunul o celých 26 metrů směrem k Itálii; špička však prý stále ještě leží na území Francie.

Němečtí archeologové se pokoušejí vyzvednout ze dna Bodamského jezera 600 let starý vrak rybářské lodi. Objeven byl roku 2006 u ostrova Reichenau, když ho jeden z místních obyvatel uviděl při bruslení v mělké zátoce skrz vrstvu ledu. Devět metrů dlouhý trup lodi je již značně poškozen. Vědci mají proto v plánu jej dobře zdokumentovat a pak vrátit na dno - na nějakém hlubším chráněném místě.

V noci ze 17. na 18. listopadu se nezapomeňte dívat na oblohu. Právě tuto noc bude vrcholit meteorický roj Leonid. Měsíc bude krátce po novu a jeho svit nebude rušit; budete-li mít navíc štěstí na jasnou oblohu, můžete spatřit až 500 meteorů za hodinu. Předem si však musíte vybrat nějakou vhodnou pozorovatelnu, kde vám výhled nepřesvítí veřejné osvětlení. Takže radši někde mimo město.

Můžeme vám třeba doporučit návštěvu první mezinárodní rezervace tmy, vyhlášené 4. listopadu v Jizerských horách. Centrem této rezervace, která se rozkládá na ploše 75 čtverečních kilometrů na česko-polském pomezí, je horská osada Jizerka. Není tam veřejné osvětlení a horské hřebeny celou oblast stíní před světlem z okolních obcí i měst. Na obloze tam pouhým okem uvidíte asi 1000 hvězd.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 46/2009, 14. - 20. listopadu.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.