Objevy a události týdne č. 45

7. listopad 2010

Rio Negro na minimu, chov lovčíků v kuchyni, pět tisíc let staré dveře, Mezinárodní kosmická stanice ISS rekordmanem, dvě stě pětkrát UFO.

Brazilská řeka Rio Negro, největší přítok Amazonky, je na svém minimu; v jejím ústí u města Manausu ještě nikdy v historii měření nebylo tak málo vody, jako teď. Velká sucha způsobila, že některé části toku jsou takřka vyschlé. Desítky tisíc rodin, které běžně žijí v plovoucích domech, se ocitly doslova uvězněné v bahně. O příčinách sucha se příliš nepíše. Spásné deště by měly přijít během několika týdnů.

1600 vzácných pavouků lovčíků mokřadních „vypiplala“ doma v kuchyni vedoucí projektu na jejich záchranu, britská ekoložka Helen Smithová. Pavouci se narodili ve zkumavkách, pak od sebe museli být odděleni, aby se nenapadali – a také bylo nutné všech 1600 pravidelně krmit. Nakonec byli lovčíci vypuštěni do přírody v britském Suffolku; na jednom z posledních tří míst, kde se v Británii vyskytují.

Ve švýcarském Curychu se podařilo najít pět tisíc let staré dveře z topolových prken. Archeologové je vykopali na budoucím staveništi podzemních garáží, kde narazili na pozůstatky pěti vesnic z mladší doby kamenné. Na dveřích se zachovaly i panty a nevšední výzdoba, jejímž úkolem bylo držet prkna dveří pohromadě. Vlhká půda dochovala také další nálezy ze dřeva – mimo jiné i propracovaný lovecký luk.

22. října padl významný rekord – Mezinárodní vesmírná stanice ISS se stala nejdéle souvisle obývaným objektem na oběžné dráze kolem Země. Překonala bývalou ruskou stanici Mir, obydlenou nepřetržitě 3641 dní. ISS hostí kosmonauty od 2. listopadu roku 2000 – nedávno tedy oslavila desáté výročí a svou činnost zdaleka nekončí. Orbitální stanice Mir shořela v atmosféře 23. března roku 2001.

Projekt Záře, který u nás eviduje hlášení o neidentifikovatelných létajících objektech, tedy UFO, zaznamenal v roce 2009 celkem 205 pozorování. Velkou část z nich se podařilo vysvětlit – šlo o vojenskou techniku, například vrtulníky s nočním osvětlením a nejčastěji o tzv. lampiony štěstí, kterými se spousta lidí nechá zmást. Jen deset případů zůstalo nevysvětlených. Mimozemšťané to ale být nemuseli.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 45/2010, 6. - 12. listopadu.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio