Objevy a události týdne č. 39

28. září 2008

Hluk v mořích a kytovci, DNA španělské chřipky, dinosauři v Dolním Sasku, objev vikinského štítu, další kosmický turista.

Hluk v mořích se každých deset let zdvojnásobí, uvádí zpráva Mezinárodního fondu pro ochranu zvířat. Těžní věže, lodní motory a sonary přímo ohrožují mořský život. Trpí hlavně kytovci, kterým hluk ztěžuje komunikaci, orientaci i lov a vyvolává mezi nimi zmatek. Právě hluk se uvádí jako možná příčina hromadných sebevražd kytovců na plážích. Bohužel, zatím se nedaří prosadit žádná opatření na jeho snížení.

Britští vědci prozkoumají tělesné pozůstatky politika a diplomata Sira Marka Sykese, který roku 1919 zemřel na španělskou chřipku a byl pohřben v olověné rakvi. Je pravděpodobné, že se v jeho ostatcích uchovaly zhoubné chřipkové viry. Badatelé se je ve speciální vzduchotěsné laboratoři pokusí najít a přečíst jejich DNA. Poznatky budou využity k vývoji léků pro boj s očekávanými novými chřipkovými pandemiemi.

Kamenolom v Obernkirchenu v Dolním Sasku vydal vzácný nález - na ploše dvou tisíc čtverečních metrů se tu našly zkamenělé dinosauří stopy, náležející pěti nebo šesti dinosauřím druhům. Bylo mezi nimi i 49 otisků velociraptorů, dravých dvounohých ještěrů se srpovitými drápy, jejichž stopy nebyly až dosud v Evropě objeveny. Další zkamenělé stopy patří mj. allosaurům a býložravým iguanodonům.

Unikátní objev hlásí také dánští archeologové. Při vykopávkách asi 100 kilometrů západně od hlavního města Kodaně se jim podařilo z vlhké půdy vydobýt vikinský štít z jedlového dřeva starý více než tisíc let. Právě vlhké prostředí umožnilo, aby vzácná památka nezetlela a uchovala se až do dnešních dnů. Měří v průměru 80 centimetrů a údajně je to první vikinský štít, který se kdy v Dánsku podařilo nalézt.

12. října by měl do vesmíru odstartovat další turista - americký multimilionář Richard Garriott, úspěšný programátor počítačových her a syn bývalého astronauta Owena Garriotta. Podle dřívějších zpráv by měl být prvním "komerčně aktivním" turistou. Během pobytu na Mezinárodní kosmické stanici má provádět vědecké experimenty pro biotechnologickou laboratoř, kterou spoluvlastní jeho otec.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 39/2008, 27. září - 3. října 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio