Objevy a události týdne č. 37

14. září 2008

Otcové a maniodepresivní psychóza, krávy od severu k jihu, atomový reaktor národní památkou, "mina" ze zlata, další Číňané do vesmíru.

Děti starších otců čelí velkému riziku, že se u nich objeví maniodepresivní psychóza, duševní porucha charakterizovaná prudkými změnami nálad od nadšení po depresi, která může skončit i sebevraždou. Vědci to zjistili na reprezentativním vzorku 80 tisíc lidí. Ukázalo se, že u dětí, jejichž otcům bylo nad 55 let, je o 37 procent vyšší možnost výskytu psychózy. Zajímavé je, že na věku matky přitom vůbec nezáleží.

Krávy na pastvě si podle nejnovějších výzkumů stoupají velmi často přesně severojižním směrem. Proč to dělají, není příliš jasné. Je také zajímavé, jakým způsobem odborníci tuto skutečnost, o níž dosud nikdo neměl ponětí, zjistili - provedli detailní rozbor satelitních snímků 308 pastvin z celého světa, na nichž napočítali 8510 zvířat. Z velké části stála v severojižní pozici, ať už to bylo kdekoliv.

Americká vláda nedávno zařadila do seznamu národních památek reaktor B jaderného zařízení Hanford ve státě Washington na severozápadě Spojených států, kterému hrozilo rozebrání. Jedná se o první atomový reaktor na světě. Právě tady bylo vyrobeno plutonium pro první americké jaderné výbuchy. Reaktor B byl v provozu od 40. let do roku 1968; v budoucnu by se měl proměnit v muzeum.

Údajná "mina", vykopaná dělníky u severořeckého města Vergina, skrývala vzácný poklad. Velká měděná váza obsahovala další cylindrickou nádobu ze zlata, uzavřenou víkem. V ní byly ukryty lidské kosti a vzácný zlatý věnec, jaké někdy bývaly součástí pohřební výbavy mocných osobností a členů královské rodiny. Nález pochází ze 4. století před Kristem, kdy Řecku vládli Filip II. a po něm Alexandr Veliký.

Koncem září vzlétnou do vesmíru další Číňané: raketa Šen-čou-7 ponese na palubě hned trojici kosmonautů. Během tohoto třetího čínského kosmického "výletu" by měl dokonce jeden z členů posádky vystoupit do volného vesmíru. Původně se plánovalo, že start rakety se uskuteční 1. října, kdy Čínská lidová republika slaví výročí svého vyhlášení, ale v tento den není pro raketu vhodné startovací okno.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 37/2008, 13. - 19. září 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio