Objevy a události týdne č. 35

31. srpen 2008

Dražba Cookova bumerangu, demokracie u makaků, pohřebiště na Sahaře, nové výzkumy Tróje, čtyři sfingy z Luxoru.

V září se budou v Londýně dražit vzácné předměty z pozůstalosti po britském mořeplavci Jamesi Cookovi. Budou mezi nimi dvě dřevěné hole a bumerang, které Cook přivezl v roce 1771 z Austrálie. Kuriózní je, že sám Cook neměl tušení, jak se bumerang používá; věděl pouze, že jde o zbraň. Způsob použití bumerangu vyšel najevo až v době, kdy se na pobřeží Austrálie usadili první evropští osadníci.

Francouzští vědci publikovali výsledky svého výzkumu indonéských makaků u nichž prý pozorovali jistou formu demokracie. Makak, který přijde s nějakým "návrhem" popojde od skupiny a čeká, kdo se k němu přidá. Pokud má jiný makak "protinávrh", také si odsedne. Tlupa se rozdělí a všichni se nakonec podvolí většině. U jiných opic to tak nefunguje - třeba u goril má hlavní slovo dominantní samec.

Uprostřed Sahary, na lokalitě Gobero v Nigeru, našli američtí archeologové velké pohřebiště dvou kultur pozdní doby kamenné. Starší z hrobů patřily lovecké populaci, staré osm až deset tisíc let, ostatní hroby náležely o pár tisíc let mladší populaci chovatelů dobytka. Pro obě bylo společné, že obývaly břehy dnes již vyschlého jezera, bohatého na ryby, porostlé bujnou vegetací a plné zvěře.

Němečtí archeologové zkoumají legendární Tróju. Toto starověké město na severozápadě Turecka bylo podle nich větší, než se dosud myslelo. Badatelům se na severovýchodním okraji Tróje podařilo objevit pokračování obranných příkopů. Našli také zbytky dlažby a do země zakopaný pithos - velkou hliněnou nádobu, překrytou kameny. Používaly se k přechovávání potravin, vína, a někdy se do nich i pohřbívalo.

Ve městě Luxoru ve středním Egyptě odkryli domácí badatelé čtyři pískovcové sfingy z období vlády faraona Nektanobose, ze 4. století před Kristem. Sochy byly objeveny pod troskami stržené policejní stanice, u silnice, vedoucí z Luxoru směrem ke chrámovým komplexům v Karnaku. Podél této silnice vykopali archeologové v minulých letech už 20 sfing a předpokládá se, že najdou i další.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 35/2008, 30. srpna - 6. září 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio