Objevy a události týdne č. 33

17. srpen 2008

Tučňáci u rovníku, slovenští šakali, polský předek tyranosaura, pití mléka domácích zvířat v pravěku, přece jen "louže" na Titanu.

K údivu místních vědců se nedávno u brazilského pobřeží objevilo hejno asi dvaceti tučňáků, kteří jinak obývají jen chladné vody Antarktidy a Patagonie. Byli pozorováni dokonce i poblíž přímořského letoviska Aracajo, jen asi 11 stupňů od rovníku. Podle biologů mohly tučňáky na sever zahnat mořské proudy, ale možná i nedostatek potravy. Svůj výlet do teplých vod bohužel někteří z nich zaplatili životem.

Potkat ve volné přírodě šakaly není na Slovensku nic zvláštního. Dostali se tam přes Maďarsko z Balkánu; bývají k vidění třeba v okolí Dunajské Stredy. Migrace těchto šelem je podle ochránců přírody přirozená, myslivci je však považují za agresivní škodnou. Pro lidi žádné nebezpečí nepředstavují, z přírody však vytlačují lišky a ohrožují stavy malé zvěře. Nedávno byli šakali pozorováni i na jižní Moravě.

V jižním Polsku, u obce Lisowice, odkryli paleontologové pozůstatky ještěra, který je dosud neznámým předkem tyranosaura. Pět metrů dlouhý dravec se pohyboval po dvou a největší jeho zuby měřily sedm centimetrů. "Drak z Lisowic", jak mu polští vědci zatím přezdívají, žil přibližně před dvěma sty miliony let, tedy v období, označovaném jako svrchní trias, kdy se na Zemi objevili první dinosauři.

Nová vědecká studie dokazuje, že lidé pili mléko domácích zvířat zřejmě už před devíti tisíci lety. Badatelé z mezinárodního vědeckého týmu to zjistili zkoumáním organických zbytků z keramických nádob, vykopaných v minulosti archeology v turecké Anatolii, v Řecku a na Ukrajině. Nejpozději kolem poloviny 7. tisíciletí před Kristem se už podle vědců v této oblasti mléko také zpracovávalo a konzervovalo.

Vědci se před lety domnívali, že Saturnův měsíc Titan pokrývá rozlehlý oceán, přistání sondy Huygens je vyvedlo z omylu. Na povrchu měsíce však později přece jen byly sondou Cassini pozorovány útvary podobné jezerům. Analýza jednoho z nich v infračerveném spektru nedávno prokázala, že skutečně jde o kapalinu. Není to však voda, ale pořádná louže kapalného uhlovodíku - etanu. Tedy nic ke koupání.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 33/2008, 16. - 22. srpna 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.