Objevy a události týdne č. 30

26. červenec 2009

Jak Íránci klonují, šest set mravenišť štěměšských, vzácné hřiby na Přerovsku, objev při stavbě rybníka u Černova, únikový systém Orionu.

Írán se chce do roku 2025 stát regionálním lídrem ve vědě a technologiích. Nejen že rozvíjí jaderný a kosmický program, ale snaží se vyniknout i v řadě dalších oborů. Velkou pozornost věnují íránští vědci výzkumu kmenových buněk. V rámci tohoto výzkumu už v roce 2006 naklonovali ovci, letos v dubnu oznámili narození klonované kozy a nedávno se v íránském městě Isfahán narodil také klonovaný býk.

Na bývalých obecních pastvinách u obce Štěměchy na Třebíčsku napočítali odborníci na šest set mravenišť jednoho z našich nejohroženějších druhů, Formica foreli. Lokalitu o rozloze necelých dvou hektarů, která je největší kolonií těchto mravenců nejen u nás, ale v celé střední Evropě, objevili ochránci přírody teprve před pár lety. Aby mravence ochránili, pozemek od obce koupili, pravidelně ho čistí a kosí.

Vlhké a teplé počasí způsobilo, že na střední Moravě v půli července rostly i některé vzácné, často přísně chráněné a někdy i jedovaté druhy hřibovitých hub, známé spíše z jižní Evropy. Mykologům se podařilo najít hřib bronzový, hřib Le Galové a také hřib královský. Na Přerovsku našli po deseti letech i hřib dřevožijný, jedinou hřibovitou houbu, rostoucí na dřevě, a vůbec poprvé také hřib nachový.

Při stavbě rybníka u Černova na Pelhřimovsku se našly unikátní pozůstatky hornického a hutnického sídla z přelomu 13. a 14. století. Především jde o základy staveb, pece, ohniště, dřevěné plavicí prahy a úlomky keramiky. Podle archeologů není pochyb o tom, že výzkum lokality přinese zcela zásadní nové informace. Pokud se podaří sehnat dost peněz na jeho realizaci. Zhruba jeden a půl milionu korun.

Americká NASA začátkem července úspěšně vyzkoušela nový alternativní únikový systém, který by umožnil záchranu posádky chystané vesmírné lodi Orion, pokud by došlo ke komplikacím hned při jejím startu. Max Launch Abort System v takovém případě okamžitě oddělí kapsli s kosmonauty od nosné rakety Ares a za pomoci čtyř motorů ji odnese do bezpečné vzdálenosti, kde přistane na padácích.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 30/2009, 25. - 31. července.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.