Objevy a události týdne č. 30

22. červenec 2007

Tři miliony podmořských sopek, obří kalmar na tasmánské pláži, nové kosti z Etiopie, sonda Dawn až v září, hubenější Země.

Pod mořskou hladinou se skrývají až tři miliony vulkánů, tvrdí vědci. Spočítali jen ty největší; pomocí satelitů odhalili 14 164 podmořské sopky, vyšší než 1500 metrů. Nedávno se jim také za pomoci speciálního softwaru, analyzujícího data ze sonarových měření výzkumných plavidel, podařilo spočítat všechny sopky mezi 60. stupněm jižní a severní zeměpisné šířky, vyšší než sto metrů - těch je 201 055.

Na jednu z odlehlých pláží australského ostrova Tasmánie vyplavilo moře jeden z největších exemplářů kalmara rodu Architeuthis, jaký byl kdy nalezen. Tělo mrtvého hlavonožce měřilo na délku dva metry, i s chapadly pak osm metrů, a vážilo čtvrt tuny. Jak velký byl kalmar zaživa nebylo možné určit, protože jeho chapadla byla poškozená. Už se však našly i desetimetrové exempláře - a možná jsou i větší.

Etiopští paleontologové objevili kosti hominidů, staré více než tři a půl milionu let. Mezi pozůstatky nalezenými v pouštní oblasti Afaru je několik čelistí a jedna neúplná kostra předchůdců člověka. V Etiopii už byly objeveny i starší lidské fosilie, z tohoto období však zatím žádné k dispozici nebyly. Nové nálezy by tak podle vědců mohly doplnit další, dosud chybějící článek ve vývoji lidského rodu.

Americká sonda Dawn poletí do vesmíru až v září. Může za to nepřízeň počasí a také technické problémy, které se naštěstí netýkaly samotné sondy. Jejich vinou se zúžilo červencové startovací okno na pouhé čtyři dny, a tak byl start pro jistotu přeložen. Mise sondy Dawn je ostře sledovaná, má totiž v plánu navštívit dvě největší tělesa hlavního pásu asteroidů - planetku Vesta a trpasličí planetu Ceres.

Planeta Země je o 2,5 milimetru hubenější, než si vědci až dosud mysleli; potvrdila to nová měření. Neznamená to, že by se zmenšovala, to jen předchozí měření nebyla tak přesná. Odborníci získali i spoustu dalších zajímavých údajů. Mimo jiné změřili, že Skandinávie a Kanada se každý rok zdvihnou o pět až osm milimetrů. Severní Amerika se za stejnou dobu vzdálí od Evropy o celých 18 milimetrů.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 30/2007, 21. - 27. července 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio