Objevy a události týdne č. 29

20. červenec 2008

Oblíbené chapadlo, život zakletý v zirkonu, druhý "pán ze Sipánu", neznámý kostelík na Pohansku, vulkanismus Merkuru.

V některých evropských akváriích se zkoumá, zda při manipulaci s předměty skutečně dávají chobotnice přednost jednomu chapadlu před ostatními, jak vyplývá z některých zpráv. Chobotnice dostanou barevné kostky a dílky stavebnic; používání chapadel se bude sledovat. Odborníci si od projektu slibují, že jim pomůže snížit stres u chobotnic chovaných v zajetí. Budou třeba vědět, jak jim nejlépe servírovat jídlo.

V úlomcích nejstaršího známého minerálu na Zemi, zirkonu, pocházejících z Austrálie, odhalili vědci přítomnost forem uhlíku, které vznikají při fotosyntéze. Mohl by to být důkaz o přítomnosti života na Zemi už v prvotních fázích její existence, což by bylo skutečně převratné zjištění. Odborníci si však nejsou stoprocentně jisti, zda není možné přítomnost uhlíku v zirkonu vysvětlit i jinak. Třeba pozdější kontaminací.

Na severu Peru byla objevena nedotčená hrobka panovníka kultury Močiků, stará asi 17 století, která je podle vědců srovnatelná s hrobkou jiného močického vládce, zvaného Pán ze Sipánu, objevenou v roce 1987. Obě hrobky dokumentují nečekaně vysokou úroveň močické kultury, která předcházela kultuře incké. V jejich výbavě nechyběly umělecké výrobky z keramiky, ale také z mědi nebo stříbra.

Na hradišti v Pohansku u Břeclavi vykopali archeologové základy dosud neznámého velkomoravského kostelíka - rotundy o průměru osmi až deseti metrů, pocházející z 9. století. Až do jejího objevu si znalci mysleli, že na hradišti stál pouze jeden kostel. Nově objevené ruiny se skrývaly v místech, kde byl v 19. století postaven seník a kterým archeologové nikdy nevěnovali větší pozornost.

Planeta Merkur se během své existence "scvrkla" asi o jeden a půl kilometru. Vyplývá to z údajů, získaných sondou Messenger při jejím lednovém průletu. Podle vědců za to nejspíš může chladnoucí jádro planety. Ukázalo se také, že při formování Merkuru hrál vulkanismus větší roli, než se doposud myslelo. Záhadou je pro vědce hojný výskyt vulkanické horniny, která téměř neobsahuje železo, což je podivné.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 29/2008, 19. - 25. července 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio