Objevy a události týdne č. 23

3. červen 2007

Žraločí děti bez otců, první zkamenělí krokodýli Evropy, latimerie v Indonésii, svatyně tří Grácií, křemen z Marsu.

Vědci nedávno zjistili, že někteří žraloci se umí rozmnožovat bez pohlavního styku. Přišlo se na to poté, kdy samice žraloka kladivouna, chovaná v zoo v americké Nebrasce, porodila potomky i přesto, že nejméně tři roky nebyla ve styku s žádným samcem. Testy u mláďat prokázaly nepřítomnost otcovské DNA. U vědců vzbuzuje tento objev obavy o reprodukční zdraví žraločí populace, které hrozí vyhynutí.

Na italském poloostrově Gargano odkryli nedávno paleontologové první zkameněliny krokodýlů na území Evropy. Tito plazi se proháněli ve vodách Středozemního moře před více než pěti miliony let. Nebyli to žádní obři, dorůstali sotva poloviční velikosti dnešních nilských krokodýlů, tedy zhruba dvou metrů. Zachovaly se z nich především čelisti a spousta zkamenělých zubů.

Jednomu indonéskému rybáři se podařil neobvyklý úlovek - chytil do svých sítí latimerii podivnou. Tato lalokoploutvá ryba byla až do roku 1938 známá pouze z druhohorních zkamenělin a do dnešních dnů se podařilo odchytit nebo pozorovat jen velmi málo živých exemplářů. Půlmetráková latimerie, ulovená ve vodách ostrova Sulawesi, bohužel po 17 hodinách v karanténním bazénu uhynula.

V centrální části Řecka, asi 100 kilometrů severozápadně od Atén, našli archeologové ruiny staré svatyně. Její součástí byla i tesaná šachta, do níž se házely kameninové obětiny - nádoby, lampičky a sošky, především žen a zvířat. Tisíce nalezených předmětů datovali odborníci do 5. až 3. století př.n.l. Je pravděpodobné, že místo bylo zasvěceno třem Gráciím, řecky Charitkám, bohyním půvabu a krásy.

Pojízdný robot Spirit našel ve vzorcích půdy z kráteru Gusev na Marsu čistý oxid křemičitý - tedy křemen. Narozdíl od své pozemské podoby není marsovský křemen krystalický a způsob jeho vzniku je pro vědce zatím záhadou. Podle jedné z hypotéz mohl vzniknout reakcí půdy s kyselými parami při vulkanické činnosti za přítomnosti vody. Mohl se také zrodit ve vodě v horkých pramenech.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 23/2007, 2. - 8. června 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio