Objevy a události týdne č. 22

27. květen 2007

Bornejský nosorožec před kamerou, dvourohý narval, skřípající ryby, prastaré čínské písmo, planeta s horkým ledem.

Automatické kamery jsou mnohdy jedinou možností, jak zaznamenat přítomnost unikátních tvorů v džunglích ostrova Borneo. Nedávno se tímto způsobem podařilo nafilmovat jeden exemplář bornejského nosorožce, kterých tu žije odhadem jen asi 25 až 50 jedinců. V pralesích malajsijského státu Sabah, který se rozkládá právě na Borneu, byl přitom poslední nosorožec pozorován před více než 20 lety.

Jednomu grónskému rybáři připlula pod harpunu opravdu pozoruhodná kořist. Ve fjordu nedaleko vesnice Kangersuatsiaq na západním pobřeží ostrova ulovil narvala se dvěma rohy, které oba měřily více než dva metry. Narvalové patří mezi nejvzácnější velryby a spirálovitý roh mívají pochopitelně jen jeden. Vědcům se zatím dostalo do rukou pouze deset dvourohých exemplářů.

Ryby nejsou němé; i ony vydávají zvuky, kterými se navzájem dorozumívají. Už od 30. let se například ví, že známí a velmi dekorativní klauni Clarkovi na sebe skřípou jako vrzající dveře. Teprve nedávno se vědcům podařilo zjistit, že tyto zvuky vznikají při zavírání čelistí narážením a třením zubů o sebe. Vzniklá energie se přenáší zpět na čelisti, které zmíněné skřípavé zvuky vydávají.

V jeskyních na hoře Pej-šan v severočínské oblasti Ning-sia byly objeveny nápisy, jejichž stáří čínští vědci odhadují na 7 až 8 tisíc let. Nápisy jsou psané obrázkovým písmem, piktogramy, a pokud by se jejich stáří potvrdilo, byly by o dva tisíce let starší, než egyptské hieroglyfy. Až dosud byly za nejstarší čínské nápisy považovány záznamy na keramických džbánech z poloviny 3. tisíciletí př.n.l.

Pouhých 30 světelných let od nás obíhá kolem červeného trpaslíka GJ 436 prazvláštní planeta, pokrytá slanou vodou a ledem. Život na ní však s největší pravděpodobností není možný. Planeta je dvaadvacetkrát větší než Země a panuje na ní obrovský tlak. Voda se tam nachází v pevném skupenství, led je však přitom horký - průměrná teplota na planetě se podle astronomů pohybuje kolem 250°C.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 22/2007, 26. května - 1. června 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio