Objevy a události týdne č. 21

25. květen 2008

Bobři na hranici, příliš mnoho sarančat, čínské pandy v ohrožení, sopka versus lososi, gama záblesk na Ondřejově.

Hranici mezi Polskem a ruskou Kaliningradskou oblastí ovládli bobři. Zhruba čtvrtina její celkové délky prochází neustálými a nečekanými změnami. V důsledku budovatelského úsilí hlodavců tu vznikají nové bažiny, zátoky a jezera, která polským pohraničníkům značně ztěžují práci při kontrole hranic. Jejich velitelé se už obrátili na starosty příhraničních měst a obcí s prosbou, aby se bobří kalamitou začali zabývat.

Proč se samotářská sarančata někdy shlukují do ničivých hejn? Snad to závisí na koncentraci jedinců, říkají vědci. Překročí-li únosnou mez, sarančata se začnou pohybovat koordinovaně, zpočátku různými směry, ale nakonec už jen vpřed. Patrně jim vadí těsný kontakt, způsobující podráždění citlivých chloupků na končetinách. Při kolizích dochází k častým konfliktům, které mohou skončit i kanibalskou hostinou.

Poblíž epicentra velkého zemětřesení, které 12. května zasáhlo jihozápad Číny, se nacházejí dvě výzkumná střediska, specializující se na chov kriticky ohrožené pandy velké. Zařízení ve městě Čheng-tu dopadlo dobře, o osudu pand z přírodní rezervace Wo-lung však není známo nic. Odborníci nijak netají své obavy. Pandy odchované v zajetí podle nich nemají schopnost vytušit hrozbu a utéct do bezpečí.

K velké záchranné akci dohnala jiná přírodní katastrofa chilské rybáře. Sopka Chaitén, která se začátkem května po mnoha staletích nečinnosti náhle probudila k životu, ohrozila zdejší chov lososů. Toxický sopečný popel by u ryb mohl vyvolat nejrůznější choroby a tak se Národní rybolovný úřad rozhodl přemístit lososy jinam. Nic jednoduchého - v sádkách pod Chaiténem žije víc než 3,5 milionu ryb.

Pracovníci ondřejovské observatoře zachytili poslední dubnovou noc poprvé optický dosvit gama záblesku. Jedná se o vůbec první vědecký výsledek nového robotického dalekohledu D50, který je ve zkušebním provozu. Podle současných teorií jsou gama záblesky průvodním jevem závěrečného stádia ve vývoji velmi hmotných hvězd, kdy po zhroucení jádra vzniká černá díra nebo neutronová hvězda.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 21/2008, 24. - 30. května 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio