Objevy a události týdne č. 21

20. květen 2007

Se sluncem přes Atlantik, mamut jižní ve Španělsku, pravěký zločin v Olomouci, Leonardo na internetu, nejteplejší planeta.

Začátkem května dokončil svou několikaměsíční plavbu přes Atlantik první člun, poháněný výhradně energií ze solárních panelů. 14 metrů dlouhá loď švýcarských konstruktérů, nazvaná Sun21, je hnána elektrickými motory, které přes noc napájejí přebytky denní energie, uložené v bateriích. Člun je skutečně velmi ekologický, pohybuje se však pomalu - konstantní rychlostí 10-12 km/hod.

Ve španělské provincii Tarragona vykopali archeologové jeden kel a dvě stoličky vzácného mamuta jižního, staré asi milion let. Mamuti jižní byli skuteční obři. Vážili dvakrát tolik co dnešní sloni a dorůstali výšky 4,5 metru. Pozůstatky, nalezené ve Španělsku, patří podle vědců pozdní formě tohoto pravěkého slona, která v Evropě vyhynula nejpozději před osmi sty tisíci lety.

Při rekonstrukci Denisovy ulice v centru Olomouce odkryla lžíce bagru stopy dávného zločinu. Jedině tak lze nejspíš vysvětlit přítomnost lidské kostry ve skalní rozsedlině, vyplněné středověkým odpadem. Mrtvý ležel břichem dolů, nešlo tedy o pohřebného jedince. Podle archeologů je nejpravděpodobnější, že se jedná o nebožtíka, kterého ve 13. století kdosi potřeboval nenápadně "odklidit".

Leonardo da Vinci je na internetu. Více než šest tisíc stránek rukopisů a kreseb tohoto geniálního umělce, učence a vynálezce přelomu 15. a 16. století, je díky digitálnímu archivu E-Leo možné prohlížet a studovat zcela zdarma. Najdete ho na adrese www.leonardodigitale.com. Do budoucna se plánuje rozšíření archivu i o díla dalších známých vědců a techniků období středověku a renesance.

Nejteplejší známou planetou vesmíru je plynný obr HD149026b, obíhající svou mateřskou hvězdu v souhvězdí Herkula asi 260 světelných let od Země. Vědci na jeho povrchu naměřili 2027 stupňů Celsia. Hmotnost planety odhadují astronomové na devadesátinásobek Země. Je prý pravděpodobné, že povrch planety je celý černý. Pouze v místě, přivráceném k hvězdě, žhne rudý bod - jakési "ďáblovo oko".

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 21/2007, 19. - 25. května 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.