Objevy a události týdne č. 20

18. květen 2008

Skleníkový plyn a koaly, britský horor s krkavci, pravěký náramek z veteše, opět nejstarší šperky světa, opožděný Atlantis.

Australský biolog Ian Hume tvrdí, že přibývající oxid uhličitý přímo ohrožuje australské koaly, protože znehodnocuje jejich jedinou potravu - listy eukalyptů. Zvyšující se množství tohoto skleníkového plynu prý podporuje v listech tvorbu toxických látek a také látek, které na sebe váží bílkoviny a působí tak jejich nestravitelnost. Podle Huma by to mohlo vést k výraznému snížení koalí populace.

Krkavci v Británii stále více útočí na hospodářská zvířata. Podle farmářů napadají v hejnech i dospělé ovce nebo telata a působí jim těžká zranění, někdy i smrtelná. Farmáři žádají, aby měli právo při obraně zvířat chráněné ptáky rovnou zabíjet. Královská společnost pro ochranu ptáků je však proti. I dnes je podle nich možné vystavit individuální povolení, dokáže-li farmář, že jeho stádo je ohroženo.

Moravské zemské muzeum získalo darem 2600 let starý bronzový náramek ze známého halštatského obětiště v jeskyni Býčí skála v Moravském krasu. Šperk zřejmě pochází ze starých vykopávek, které probíhaly v 70. letech 19. století. Dárce jej našel náhodou v roce 1945 při úklidu veteše na dvoře domu v brněnské Čechyňské ulici, ukrytý v krabičce, označené názvem jeskyně. Podle archeologů je nepochybně pravý.

V jeskyni Taforalt na východě Maroka se našly dvě desítky provrtaných ulit mořského plže vršatky; čtrnáct provrtaných a nabarvených mušlí se na stejném místě našlo už loni. Všechny byly patrně součástí náhrdelníků, které zdejší pravěcí lidé nosili před 85 tisíci lety. Marocká vláda považuje opracované ulity za nejstarší šperky světa; starší, než podobné nálezy z Palestiny, Jihoafrické republiky nebo Alžírska.

Koncem srpna měl odstartovat raketoplán Atlantis na poslední servisní misi k Hubbleovu teleskopu. Odstartuje však nejspíš o několik týdnů později, protože se stále více zpožďuje dodávka nových vnějších palivových nádrží raketoplánu. NASA nechce nic ponechat náhodě. Při tomto letu by se totiž posádka v případě potíží nemohla uchýlit na orbitální stanici ISS, která se pohybuje na jiné oběžné dráze.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 20/2008, 17. - 23. května 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio