Objevy a události týdne č. 17

26. duben 2009

Dlouhá cesta ze zimoviště, netopýři v panelácích, husitská koule v centru Plzně, muzeum dobývání vesmíru, Tranquility místo Colberta.

Změna světového klimatu vážně ohrožuje stěhovavé ptáky, upozorňují britští vědci. Vinou teplejšího počasí jsou ptáci nuceni hnízdit stále severněji. Jejich cestu ze zimovišť to prodlužuje až o stovky kilometrů, což jim může být osudné. Už dříve si vědci všimli, že někteří ptáci se vracejí z jihu o pár týdnů dříve, aby nepropásli to "správné" období, kdy je v přírodě nejvíce hmyzu, který jim slouží za potravu.

Ochránci přírody mapují výskyt netopýrů na českých sídlištích. Není příliš známo, že právě paneláky jsou oblíbenými netopýřími zimovišti, a tak se tito létající savci často stávají obětí necitlivého přístupu firem, provádějících zateplování domů. Pracovníci Českého svazu ochránců přírody chtějí do své kampaně zapojit i veřejnost. Kdokoliv jim může nahlásit dům, kolem něhož vpodvečer netopýři poletují.

Zatím nejstarším archeologickým nálezem z Mlýnské strouhy v centru města Plzně, označované za plzeňské Benátky, je půlmetrová pískovcová koule. Podle vědců jde o střelivo z husitského děla, bombardy. Pozůstatek po obléhání města v letech 1433 až 1434 se do strouhy dostal nejspíš v první polovině 20. století s navážkou stavebního odpadu. Dnes už se koule nachází v plzeňské městské zbrojnici.

12. dubna bylo v Moskvě slavnostně otevřeno obnovené muzeum dobývání vesmíru. Vidět v něm můžete model kosmické stanice Mir v životní velikosti, ruský raketoplán Buran, řadu kosmických lodí, družic a nosných raket. Je tu i letový simulátor, kde lze napodobit pocity stavu beztíže a kopie pozemního střediska řízení letu, odkud je příležitostně možné navázat skutečné spojení s posádkou na orbitě.

NASA vyhlásila anketu, v níž veřejnost vybírala název nového modulu, který bude v prosinci připojen k Mezinárodní kosmické stanici. Lidé zvolili jméno Colbert, podle známého amerického komika. NASA jej však nakonec pojmenuje Tranquility na památku 40. výročí prvního přistání lidí na Měsíci, právě v oblasti Mare Tranquilitatis. Komikovo jméno dostane nový běžecký trenažér, na kterém budou astronauti cvičit.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 17/2009, 25. dubna - 1. května.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio